Home

Achtergrond 5 reacties

Veiling voorziet minder omzet

Bloemenveiling FloraHolland lijkt dit jaar af te moeten sluiten met minder omzet dan vorig jaar.

Dat geeft directeur Timo Huges aan. "We mogen blij zijn als we evenveel omzet halen als toen", zei hij vandaag bij een congres over greenports in Aphen aan den Rijn. De bloemenveilingen Aalsmeer en Flora Holland haalden over 2007 samen een omzet van 4,2 miljard euro. Dat de coöperatie dat over dit jaar als gefuseerd bedrijf mogelijk niet haalt, heeft volgens Huges onder meer te maken met de ongunstige wisselkoersen voor export. "De dollar en pond maken Nederlandse import voor Engelsen en Amerikanen duur. Dat terwijl de algemene economie slecht draait in onder meer Duitsland, waar een derde van de Nederlandse handel naartoe gaat."

Volgens Huges zit vrijwel alles tegen. "We vrezen dat we dit jaar met minder omzet zullen eindigen. Helaas zal de consumptiegroei ook wat lager uitvallen dan de eerder gehoopte 3 procent." Wat betreft greenports (concentraties van tuinbouwactiviteiten) wees Huges op het belang van de ontwikkeling ervan voor de sterk op export gerichte sierteeltsector. Hij zei verder dat met de logistieke ontsluiting van de vijf greenports – Zuid-Holland, Aalsmeer, Venlo, de Bollenstreek en Boskoop – haast moet worden gemaakt. "Als de greenports logistiek niet ontsloten worden, kan het geen succes worden. De situatie is ronduit schrijnend", vervolgt Huges. "Over verlenging van de A4 bij Delft is veertig jaar gesproken. Ik sprak laatst iemand die vroeger in tien uur naar Berlijn reed. Nu vertrekt hij om twee uur ’s middags en arriveert hij om zes uur ’s ochtends."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cornelis

  Het is wel duidelijk wie de echte klappen krijgen.........De veiling gaat de kosten gewoon door rekenen.De tuinders moeten de broekriem maar aanhalen......alleen zitten er heel veel aan het laatste gaatje...

 • no-profile-image

  F.

  Als de veiling al zoveer minder omzet haalt, kun je wel nagaan hoeveel minder de omzet is van de tuinders.
  Maar Gelukkig maakt de veiling nog wel een behoorlijke winst!!!!
  Het zou leuk zijn als de tuinders daar ook van zouden kunnen profiteren!
  Velen van hen zullen volgend jaar geen tuinder meer zijn als het zo doorgaat.

 • no-profile-image

  Robert Drenthe

  Hallo Jan Cees Bron......Veiling Flora 4.2 miljard winst???. Laat de veiling dan een leuke winstuitkering doen. Kan menig teler de broekriem weer een beetje laten vieren. Leuke winst!!!!!

 • no-profile-image

  Chris

  Sommige mensen weten echt het verschil niet tussen winst en omzet.
  Jan Cees 4,2 miljard OMZET!!!
  Veiling Aalsmeer (VBA) had verleden jaar nog zo'n 6 miljoen euro verlies.
  Omzet dus geen winst!!!

 • no-profile-image

  wim konst

  Jan Cees wat is de reden dat je een winst van 4.2 miljard euro vermeld?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.