Home

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

Veerman komt met aanbevelingen Deltacommissie

Oud-CDA-minister Cees Veerman maakt woensdag zijn opwachting met een advies over een aanpak van de stijgende zeespiegel, getiteld Samen werken met water.

Het gaat om aanbevelingen van de door hem geleide Deltacommissie hoe Nederland – kust en achterland – ook in de verre toekomst te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De negen leden tellende staatscommissie pakt uit met een presentatie, live te volgen op de NOS-televisie, die gepaard gaat met een inleidend filmpje van 18 minuten onder dezelfde titel.

Er zitten volgens Veermans woordvoerder geen ’dramatische beelden’ in zoals in The Inconvenient Truth, de bekroonde milieufilm van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore. Maar wel ’indringende tekeningen en simulaties’ om duidelijk te maken wat op Nederland ’afkomt’ door de opwarming van de aarde.

Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Tineke Huizinga (V&W) nemen het advies namens het kabinet in ontvangst. Het voltallige kabinet zal ’op hoofdlijnen’ snel daarna reageren op het ongetwijfeld miljarden vergende advies, nog voor Prinsjesdag, en ermee aan de slag gaan voor een Nationaal Waterplan dat eind dit jaar uitkomt.

Veermans advies geldt als een vertrekpunt, en tegelijk als een routeplanner voor decennia. Volgens Haagse beleidambtenaren zal het Rijk ’heldere doeleinden’ opstellen, maar krijgen de regio’s een stem bij die uitwerking. De regio’s kennen de historie en de gevoeligheden over deze materie het beste, is de redenering.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    laat hij eerst maar de NATURA 2000 plannen corrigeren die hij met veel negatieve consequenties voor de nederlandse landbouw in brussel heeft aangeleverd

Of registreer je om te kunnen reageren.