Home

Achtergrond 236 x bekeken 3 reacties

'Veel uientelers wachten te lang met rooien'

Uientelers wachten te lang met rooien. Dat vindt Gerard Buizer, accountmanager bij zaadbedrijf De Groot en Slot.

Telers nemen grote risico’s, meent hij. "Veel telers wachten tot alles dood is, zodat ze de maximale kilo’s hebben. Dat klopt wel, maar je neemt risico’s. De uien kunnen verweren en kleur verliezen en zijn gevoeliger voor 'kaal vallen'. Bovendien wordt de ui in de grond na het afsterven of het lang op het land laten liggen, steeds groener. Dat willen schillerijen niet."

Buizer adviseert telers te rooien als 60 procent van het loof is afgestorven. Afgelopen weekeinde en vandaag is dat weinig gebeurd. "Lang niet alle rooiers waren bezig, terwijl het weer meezat."

Nu de oogst begint, is het belangrijk voldoende hoog te klappen; boven de bovenste bladinsteek. De ui moet een zo lang mogelijke hals houden om voldoende vocht af te kunnen geven aan passerende en drogere ventilatielucht. Buizer: "Te snel drogen bestaat niet. Een drogere hals trekt altijd het vrije vocht in de ui aan. Hoe sneller er wordt gedroogtd, hoe minder schimmel en bacterie de hals in kunnen trekken."

Rinus Struik, verkoopleider bij het Zeeuwse Mol Agrocom, ziet sinds vanmiddag steeds meer rooimachines op de uienpercelen. "Het was tot nu toe te nat. Ook hebben telers minder haast door de slechte prijzen. Natuurlijk moeten rijpe percelen worden aangepakt."
Struik schat dat 20 tot 30 procent is gerooid in Zeeland. Buizer noemt een percentage van 5 voor de noordelijke regio’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  juun

  ieder z,n vak meneer Buizer!!!!

 • no-profile-image

  eunj

  Wat een gezwam over kwaliteit, bij deze prijzen kun je niet veel verstoken om ze droog te krijgen dan stijgt alleen je verlies per hectare. Heer buizer denk ook s aan de economie van de teler daar moet je wel je zaad aan kwijt, ja toch!?

 • no-profile-image

  PLASJE

  ..heb gelukkig geen uien...maar krijg wel 'tranen in m'n ogen' als er weer mensen menen op de 'stoel van de teler te moeten gaan zitten'... laat de ondernemer zelf bepalen wat verantwoord is! teelttechnisch en kostenmatig!!!! Maar... de beste begeleiders staan zoals gewoonlijk weer
  op de (droge) wal!

Of registreer je om te kunnen reageren.