Home

Achtergrond 438 x bekeken 1 reactie

Veel belangstelling voor DLV-themadag zetmeelaardappelen

Fabrieksaardappeltelers bekijken rassenproeven op de dag van de aardappel, die DLV Plant vandaag in het Drentse Zeijen hield.

Fabrieksaardappeltelers bekijken rassenproeven op de dag van de aardappel, die DLV Plant vandaag in het Drentse Zeijen hield. Er is in deze tak van de aardappelsector behoefte aan kennisuitwisseling, weet Roelof Naber, marktgroepmanager bij DLV Plant. "Landelijke bijeenkomsten zijn eigenlijk te algemeen voor telers van zetmeelaardappelen." Deze stelling werd bevestigd door de ongeveer 250 bezoekers die zijn geteld. "Daar zijn we hartstikke tevreden over", zegt Naber. "Er is veel gesproken over de eigen problematiek waarmee akkerbouwers in dit gebied te maken hebben. Zo wordt er enorm intensief geteeld. Daarom hebben zetmeelaardappelrassen een veel hogere resistentie tegen aardappelmoeheid." Foto Harry Tielman

Zeker vijfhonderd uur werkt Sierk Jan van Lingen uit het Friese Warfstermolen aan het schonen van sloten. Van de derde week van augustus tot half december is hij daarmee bezig. Vandaag werkte hij in de omgeving van Munnikezijl. Op een dag werkt hij zo’n vier kilometer sloot af. "Door de droge sloten gaat het niet zo lekker. Met een beetje water in de sloot, spoelen de messen mooi schoon. Nu raken ze wel eens verstopt", zegt de loonwerker. Foto Roelof Stroetinga

Vrachtwagenchauffeur Johan Muilwijk van loonbedrijf Bos Agra-Service uit Bedum laadt bij de Suiker Unie-fabriek in Hoogkerk 33,6 ton Betacal (schuimaarde) voor een akkerbouwer in Holwerd. Betacal is een restproduct van de suikerfabriek. Met de kalkmeststof wordt de zuurgraad en structuur van de grond verbeterd. "In campagnetijd laden we direct van de fabriek", legt de planner van het loonbedrijf, Dries Elgersma, uit. "Buiten de campagne mengen we gedroogde Betacal in de menginstallatie op tot een vloeibare vorm." Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    frans

    een vraagje van een leek, is van een zetmeelaardappel goede friet te bakken???

Of registreer je om te kunnen reageren.