Home

Achtergrond 229 x bekeken

Varkensstapel in VS groeit met 2 procent

Het totaal aantal varkens in de VS blijft groeien.

De zeugenstapel is vergeleken met een jaar geleden kleiner geworden. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het Amerikaanse ministerie van landbouw bekend heeft gemaakt.

Op 1 september waren er 68,7 varkens in de VS. Dat is 2 procent meer dan een jaar geleden en 1 procent meer dan op 1 juni van dit jaar. Het aantal fok- en vermeerderingsdieren bedroeg op 1 september 6,05 miljoen. Dat is 3 procent minder dan een jaar geleden en 1 procent minder dan drie maanden geleden. Het aantal vleesvarkens, 62,6 miljoen stuks, was 3 procent groter dan een jaar geleden en vergeleken met drie maanden geleden 2 procent meer.

In de maanden juni, juli en augustus werden 29,3 miljoen dieren geslacht; 1 procent meer dan in de zelfde periode van vorig jaar. Vergeleken met twee jaar geleden is dit cijfer zelfs 10 procent groter.

Het aantal kraamzeugen in deze periode kwam uit op 3,08 miljoen. Dat is 2 procent minder dan over dezelfde periode in 2007, maar nog wel 6 procent meer dan over de zelfde periode in 2006. Het komt er op neer dat ongeveer de helft van de Amerikaanse zeugenstapel in de afgelopen drie maanden heeft geworpen.

Het aantal gespeende biggen per worp bedroeg 9,51 over de maanden juni juli en augustus. Vergeleken met 9,29 over de zelfde periode van vorig jaar. Het aantal gespeende biggen bedroeg 7,80 op bedrijven tot 100 zeugen en 9,60 op bedrijven met meer dan 5.000 zeugen.

Voor de maanden september, oktober en november verwacht het ministerie dat er 3,01 miljoen zeugen zullen werpen. Dat is 5 procent minder dan over de zelfde periode in 2007, maar 2 procent meer dan in 2006. Ook voor de periode daarna, december 2008 tot en met februari 2009 verwacht het ministerie 2,98 miljoen kraamzeugen. Ook dat is 3 procent minder dan een jaar geleden, maar 3 procent meer dan over de zelfde periode twee jaar geleden.

Zo’n 43 procent van de vleesvarkens in de VS zijn eigendom van bedrijven met meer dan 5.000 dieren en worden op contract gehouden. Een jaar geleden was dat nog 40 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.