Home

Achtergrond

Varkenshouders in Ierland boos over prijsval

Ierse varkensfokkers zijn woedend over een door de grote vleesverwerkers doorgevoerde prijsverlaging.

Volgens de Irish Farmers Association betalen de bedrijven 4 cent per kilo minder, terwijl de varkensprijs in Nederland, België en Duitsland met 3 tot 4 cent omhoog is gegaan. "We weten allemaal dat de marktomstandigheden de laatste paar weken moeilijk zijn geweest, maar de vleesbedrijven hebben de markt nu volledig verkeerd ingeschat", zegt voorzitter Michael Maguire van de sectie varkenshouderij bij de IFA.

"De varkenshouders hebben net een van de moeilijkste crises die ze ooit hebben meegemaakt achter de rug. In het afgelopen jaar zijn grote schulden ontstaan en hoewel de prijzen hoger zijn dan het verlieslijdende niveau van begin 2008, zitten we in Ierland onder het EU-gemiddelde. We beginnen net pas weer wat te herstellen."

Maguire wijst er op dat het overschot op de Europese markt vrijwel is verdwenen. "Verwerkers zullen een goede prijs moeten betalen om hun markt vast te houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.