Home

Achtergrond 541 x bekeken 27 reacties

Varkens in Nood stelt ultimatum

Stichting Varkens in Nood heeft de supermarktorganisaties Albert Heijn, Schuitema (C1000) en Lidl een ultimatum gesteld.

De stichting eist voor 4 oktober een acceptabel afbouwplan voor het castreren van biggen. Als dat er dan niet ligt, dreigt de stichting met een gang naar de rechter. Directeur Hans Baaij van Varkens in Nood hoopt met de actie te bereiken dat het castreren binnen een jaar verleden tijd is. Baaij: "De noodzaak van castratie is helemaal niet aangetoond. Het is helemaal niet zeker dat consumenten geen berenvlees willen." Baaij verwijst onder meer naar de resultaten die Milieukeur De Hoeve behaalt met berenmesterij en de afzet van berenvlees.

Baaij wil zijn doel bereiken door de supermarkten onder druk te zetten. "Zij bepalen wat er op de markt komt en zij draaien aan de knoppen. Met hun inkoopkracht hebben ze de macht op korte termijn iets te veranderen en een castratieverbod op te nemen in de inkoopvoorwaarden.” Varkens in Nood wil met het ultimatum aan Lidl indirect ook de Duitse supermarktwereld beïnvloeden.
Een AH-woordvoerder stelt: "Het is jammer dat Varkens in Nood deze weg kiest. Wij staan open voor constructief overleg. We houden vast aan de afspraken van de Verklaring van Noordwijk waarin is afgesproken dat we sectorbreed streven naar beëindigen van castratie in 2015."

Schuitema en Lidl waren gisteren niet in staat te reageren. Voorzitter Annechien ten Have van de LTO vakgroep varkenshouderij en Wyno Zwanenburg van de NVV zijn onaangenaam verrast door het ultimatum en spreken over een dolkstoot in de rug.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ans

  Goed zo! Geef de branche maar duidelijk te verstaan dat jaar op jaar afstellen van maatregelen om dierenleed te voorkomen afgelopen moet zijn. Natuurlijk haten dieren beulen deze actie. De goede besluiten zelf al om normaal te handelen en zorg te dragen voor de dieren aan wie zij een boterham verdienen. Liever geen vlees dan fout vlees. "U betaald, dus u bepaald" is de slogan op tv. Hoe kun je nu kiezen als het aanbod er niet is?

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Prima marktwerking. Ans kiest nog steeds uit vlees van gecastereerde dieren gecastereerde dieren. Ze is alleen vergeten dat ze daardoor zelf een dierenbeul is. Vraag eerst of er varkensvlees is en zo ja dit van ongecastereerde dieren gaat. zo niet verdwijn dan. De aanbod wordt dan vanzelf van ongecastereerde dieren vanwege de vraag.

 • no-profile-image

  joost

  Waarom in vredesnaam wil je iets produceren wat geen enkele goede doel heeft.
  Vlees en zuivel is gewoon slecht voor mens, dier en milieu, dus je helpt niemand met die troep.
  Alle kanker en hart en vaat-ziektes en overgewicht is voor het grootste deel de schuld van al die dierlijke eiwitten.
  Het is alleen maar voor de lekkere trek en verder voegt het niets toe aan je gezondheid, waarom wil je dan nog dierenlijken eten en als volwassene groeihormonen uit melk.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Een organisatie zoals varkens in nood die alleen dit soort onzin uit braken moeten door de sectoren uitgesloten worden van ieder overleg ze kunnen alleen maar natrappen telkens weer.Ook de politiek moet dit soort organisaties uitsluiten van overleg totdat zij excuses hebben gemaakt naar in dit geval de varkenshouders.Dit buiten alle de normen en waarden die Den Haag uitdraagt.Jan Peter werk aan de winkel.

 • no-profile-image

  Piet

  nou mevr Grotedonk, u donkt nogal wat van uzelf. er gaan zoveel belangrijke mensen op vakantie van de staat, nog wel op JACHTREIZEN!! ben het niet eens met die hertogs, maar heeft gelijk in het verbannen van jagers. Ik zie zijn eerdere opmerking eerder als een woordspeling op mevr. knorreland!! Mooie naam trouwens. wanneer zou ze het hardste knorre? 3 maal raden. Hulde verder aan die hertogs, dat hij jagers wil verbannen. uitstekende zaak. fantastisch van die man. Hij durft te schrijven wat jij denkt. EEN STANDBEELD VOOR DIE HERTOGS.

 • no-profile-image

  knorrine

  joost, wie is hier aggressief??
  Pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!

 • no-profile-image

  ans

  Goed zo. Het is schandalig om steeds alle diervriendelijke maatregelen vooruit te schuiven. "U betaald, dus u betaald" is de slogan. Hoe kun je nu kiezen als er geen aanbod is om uit te kiezen. Is dat marktwerking?

 • no-profile-image

  hertog jan

  Het ultimatum kan niet hard genoeg zijn. Het ware nog beter alle varkensstallen per direct te sluiten. Waren we verlost van dierenleed en blubber. De boeren verzieken over enkele maanden de gehele omgeving weer met dagenlang stinkende blubber, die door dringt in kleren en huizen. OPDOEKEN die handel.

 • no-profile-image

  Geen varkensboer, wel boer.

  Joost en hertog jan, jullie zijn ziek. Ik raad je aan een geestverruimende stage op het platteland. Dan maak je de boer van een andere kant mee.
  Zuivel en vlees is echter wel goed voor de mens. Overwicht en hart en vaatziekten zijn de oorzaak van overtollig nuttigen van alle soorten voedsel. Van chips wordt je ook dik hoor!! Dus jij eet ook geen aardappelen enz. Je zal er dan wel slecht uitzien, vandaar dat je niet te genieten ben.
  Zoals ik al eerder schreef, red die arme huisdiertjes maar eens. Kijk eens naar je naaste.
  Joost, je bent ziek. Geestesziek. Dump je kots ergens anders, maar niet op een vaksite als deze. Ze zouden je commentaar hier moeten weigeren. Je kan niet eens fatsoenlijk Nederlands typen, dus hoe slecht is het wel niet met je gesteld....
  vr. gr. een gezonde boerenvrouw die slank is van een lekker lapje vlees houd, melk drinkt en graag een chipje lust.

 • no-profile-image

  Nieuwenhuis

  Nou, nou onderstaande is wel erg kort door de bocht! De varkenshouderij heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat regels opgelegd gekregen m.b.t. dierwelzijn. Jullie zijn misschien niet helemaal op de hoogte over het reilen en zeilen binnen de varkenssector. En de stank wordt niet alleen veroozaakt door varkensmest....
  Probeer niet direct een sector te veroordelen, vele boeren proberen op een vriendelijke manier geld te verdienen!

 • no-profile-image

  hertog jan

  hee knorreland. het ziet al zwart genoeg in ons land. daar hoeft geen ketel meer bij. knor knoer, ik wil weer op vakantie vd staat.

 • no-profile-image

  joost

  Ik vergeet blijkbaar nog 1 ding.
  Van al dat vlees wordt je ook nog eens heel aggressief.

 • no-profile-image

  Geen varkensboer, wel boer

  Laat aub. die jagers maar blijven. Als dat wild is niet goed. Op de veluwe moet je zelf een hek tegen de zwijnen om je dorp hebben. Staks kan je er niet eens meer op de fiets stappen. Zwijnen kunnen behoorlijk agressief zijn. Straks steken ze de scharrelvarkens ook nog aan met hun ziekten. De varkenspest word namelijk makkelijk door die beesten verspreid. Kijk maar naar Duitsland... Staks worden de scharrelkippetjes nog door vossen etc. veroberd. Wie bezorgd mij dan mijn scharreleitje? Moet ik dan weer kooieitjes eten. Die overigens net zo lekker en gezond (misschien nog wel gezonder, salmonella) zijn als de andere.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Schandalig gedrag! De sector werkt er hard aan om van het castereren af te komen. Het kan alleen niet allemaal even snel. Ik als melkveehouder kan niet anders als complimenten geven aan de varkenshouderij dat zij zo snel het verdooft castereren hebben kunnen door voeren. Waarom moet zo'n organisatie dan nu al met een zo'n actie komen. Geef de sector een kans om het op te lossen. Het ergste is ook nog dat varkens in nood dadelijk met de eer wil gaan strijken. Maar het is de sector die het verdoofd castereren zo snel er door kreeg. En het blijft de sector die van het castereren af gaat. Niet zo'n organisatie. Die kweken alleen onwil binnen de sector en daar is niemand mee gediend. En zeker het varken niet!

 • no-profile-image

  ans

  Goed zo! Het is schandalig om steeds alle diervriendelijke maatregelen vooruit te schuiven. "U betaald, dus u bepaald is de slogan". Hoe kun je nu kiezen als er geen aanbod is? Is dat marktwerking?

 • no-profile-image

  joost

  Dat je varkenshouder wil zijn, je geld verdienen met het martelen en doden van zoveel dieren.
  Het lijkt mij geen leuk beroep, maar helaas zijn er genoeg mensen die voor dit bestaan gemakkelijk hun ogen kunnen sluiten.
  Dit heet "beschaving".

 • no-profile-image

  Geen varkenshouder, wel boer.

  Ik erger mij verschrikkelijk aan mensen zoals joost uit Peize en Hertog Jan uit Oss. Hebben geen verstand de agrarische sector en alle veranderingen die er al in voorgaande jaren zijn gedaan.
  Er wordt niet begrepen dat er met hart en ziel voor de dieren gezorgd wordt. Liefde voor het vak en dier, waar zie je dat nog.
  Ik vind dat er meer moet worden gedaan aan het leed van huisdieren. Laten we de discussie aangaan over de visje in de kleine kommetjes, de honden en katten in een bench in huis. De vogeltjes in kleine bekrompen kooitjes. Horen die geen ruimte te hebben? Horen die niet fatsoenlijk uitgelaten worden. Er worden flink wat uitwerpselen van die dieren in de grote steden door het toilet gespoeld. Ben je er wel snel van af, maar is dat niet wat zeer dier onvriendelijk.
  Laat varkens in nood zich nu maar niet meer bekommeren om die varkentjes in hun ruime geventileerde en verwarmde hokjes. Met een lekker hapje eten voor de neus en de zorg, aandacht en liefde van hun baas.
  Mensen laat de boeren nou met liefde hun werk doen. Ga schoppen tegen andere dingen.
  Maak je druk om het melamine schandaal dat China nu zo zwaar treft. Maak je druk om mensen die het moeilijk hebben. Geen eten, geen huis om in te wonen, geen liefde.
  Varkens, kalveren en kippen, hebben het immers veel beter.

  Varkens in nood: ik raad je aan; doe een totale metamorfose.
  Verander je naam en red de mensen.

  Mensen in nood. Die zou ik steunen.

 • no-profile-image

  poesie mauw

  ha ha die "komt me allemaal de strot uit"wat een schreeuwer. de frustratie druipt ervan af. wat roept die man toch allemaal. ik zou zo iemand naar een dokter sturen als ik zijn vriend was. maar kerel toch, wat is er toch met je gebeurd? weet je het niet meer zo goed? doe maar rustig aan, je hoeft nog niet naar het buitenland, we steunen jou hier wel. Sla maar een goed hard op het toetsenbord van je pc, daar word je kalm van. werkt prima. en dan weer gewoon aan het werk, want ik moet ook ergens van beuren en jij zat gebeiteld, dus dokken jij. Prettig weekend en houd de huisartsen-post in de gaten.

 • no-profile-image

  Leon FNV

  Hoe kan Varkens in Nood denken dat castreren niets uitmaakt qua vleeskwaliteit? Eén keer per ongeluk berenvlees gekregen in een restaurant... BAH!

 • no-profile-image

  komt me allemaal

  Ik doe helemaal nergens meer aan mee. Ik heb er schoon genoeg van om altijd zo uitgescholden te worden. Dat hele verdoofd castreren/stoppen met castreren discussie komt me de strot uit. Ik ga mijn dieren gewoon castreren en exporteren naar het buitenland waar ze om castreren geen ene male moer kan schelen. Conclusie, dankzij al die terroristische organisaties en die enorme domme en geestelijk zieken hier op dit forum hebben er voor gezorgt dat mijn biggen niet meer verdoofd gecastreerd worden, nou jullie hebben heel wat bereikt zeg, jammer dat de dieren hier de dupe van worden. Voor de rest hebben mijn dieren het goed voor elkaar, stro, vloerverwarming, uitloop, kerngezond. de mest wordt verwerkt tot groen stroom, dus geen stank en zeker geen blubber zoals een debiel hier op het forum meent verstand te hebben van varkens. Ik was een voorbeeld voor de tradionele varkenshouderij zei varkensinnood. Ze kunnen de boom in.........Mijn bedrijf gaat nog lang niet dicht, zolang er steeds meer vraag komt vanuit vooral het buitenland en wij de kennis hier in NL hebben zit de varkenshouderij op rozen hier. Hoe hard ze ook tekeer gaan en mochten ze overhoopt op mijn bedrijf komen dan gaan ze stuk voor stuk de put in en maakt ik er groene stroom van. zo dat lucht op, nu weer lekker ontspanne voedsel maken.

 • no-profile-image

  joost

  De boeren doen hun werk met liefde voor hun dieren, ja, die hebben het zelfs beter dan de meeste mensen.
  De hele veehouderij heeft niets met liefde voor dieren te maken, maar alleen de liefde voor de dikke portemonnee.
  Of sluiten jullie je familie ook op een kamertje 1 bij 2 meter of hebben jullie je vrouw ook de kinderen vlak naar de geboorte afgenomen in hokjes gezet, gevoerd met rotzooi tot ze ziek van de bloedarmoede zijn.
  Produktieboeren heeft niets met liefde voor dieren te maken.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hertog mag weer even uit de "rubber"kamer en kruipt gelijk achter de computer om hyper als een Scrappy Doo op Steroiden op het toetsenbord te gaan rammen . Ik zie het zo voor me , een klein kereltje met een hele grote bek razend en tierend . Is niet goed voor je hart hertog , maar dat heeft de dokter je ook vast wel verteld . Beterschap kerel . En joost is in de ontkennings fase . Joost kijk in de spiegel naar hoe je er uit ziet . Kijk Joost , daarom is het nou belangrijk dat je voldoende goed voedsel eet en dierlijke producten zoals melk en vlees horen daar gewoon bij .

 • no-profile-image

  knorrine

  Wat een beschaving hebben Joost en Hertog Jan zeg, ze kunnen nog veel van ons leren. Liegen kunnen ze als de beste.... misschien kunnen ze beter op het vliegtuig stappen om te emigreren.. naar verweggiestan.. ruimt lekker op want zulke vuile leugenaars kunnen we missen als kiespijn maar ze zullen wel veel subsidie krijgen..... Gelukkig zijn er burgers die zulk gebrul niet meer geloven en niet meer willen horen.

 • no-profile-image

  anneke

  schijnbaar betaal je nog niet genoeg, ans!

 • no-profile-image

  komt me allemaal

  God onze demente fans reageren ook weer. Zeg idiote hertog, ik heb in al die jaren dat ik voedselproducent was nog nooit 1 regel overtreden of een boete gekregen dus jou beschuldiging dat we alle regels aan de laars lappen zegt wel weer dat je er totaal geen verstand van hebt. En als je nog een beetje ballen hebt dan geef jij eens aan wat jij eigenlijk eet. Wij doen wat de maatschappij vraagt, zo wilde ik verdoofd gaan castreren maar ja, jullie geestelijk ziekten hebben dat allemaal verkloot en nu gebeurt er niets, met dank aan jullie. En dat sluiten ??? haha dat zal wel niet gebeuren, geeft weer aan dat je er totaal geen verstand van hebt. Mijn bedrijf gaat de komende jaren niet dicht hoe hard jij ook schreeuwt, je zult er wel eens een keer moedeloos van worden. Maar geef maar eens aan dat als hier de boel gesloten wordt er dan gebeurt ?? Juist dat kost miljarden en dan ga ik gewoon met het uitgekochte geld naar het buitenland haha jij blij, ik blij. haha Komende jaren worden goede jaren omdat de welvaart meer vlees vragen dus mijn toekomst zit gebeiteld. haha En als de maatschappij wat wil dan gaan ze er maar voor betalen, dan wil ik alles wel doen. Als ik van dombo joost de konten moet wassen van de varkens en hij betaalt mij daarvoor dan ga ik dat gewoon doen, met liefde

 • no-profile-image

  hertog jan

  Ha, ha die "komt er allemaal van". Inderdaad, zo wordt de echte aard van het beestje naar voren gebracht. Maar jij bent niet de enige. O, nee. Zo zijn jullie allemaal. Je doet wat je wilt, je lapt regels aan je (BLUBBER)laars. Je blijft eigen rechter spelen. Zo is het. Wordt het daarom niet heeel hoog tijd dat jullie op je (Blubber)vingers worden gewezen en doet wat de maatschappij van jullie verwacht. Je accepteert geen andere mening. Juliie blijven BOERKES die het milieu op grote schaal totaal VERZIEKEN. En nu...........begin maar weer te roepen dat ik niks weet. Nou ik kan zeggen dat ik de agrarische sector heel goed ken. Dus ik weet wat jullie allemaal gedaan hebben en doen. Sluiten die boel.

 • no-profile-image

  Mevr Grotendonk

  Het is nu wel duidelijk. hertogs duldt niemand meer hier in NL, boeren moeten weg, jagers moeten weg, donker gekleurde medemensen moeten weg, criminelen moeten weg, cromisch zieke mensen moeten weg, gehandicapten moeten weg, politieke mensen moeten weg, ouderen moeten weg, moslims moeten weg, en vooral iedereen hier op deze vaksite moet opzouten van hem. Een grote discriminerende sukkel is het en een schande voor de beschaafde maatschappij en dan wil ie ook nog op vakantie van iemand anders zijn geld ??Phhhh ff dimmen hertogs, je bent niet alleen op deze wereld.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.