Home

Achtergrond 8 reacties

VVD: landbouwbeleid terug naar de Europese lidstaten

De VVD wil het Europees landbouwbeleid drastisch afslanken en de bestaande inkomenstoeslagen en subsidies afschaffen.

Dat staat in het concept-programma voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009. Bij de huidige vraag naar voedsel is steun aan de landbouwproductie niet meer nodig, zei commissievoorzitter an oud-eurocommissaris Frits Bolkestein gisteravond.

De commissie vindt dat boeren tegen wereldmarktprijzen moeten concurreren, zodat consumenten goedkopere producten kunnen kopen. De EU moet haar tariefmuren afbreken, opdat boeren uit ontwikkelingslanden naar de EU kunnen exporteren. "We moeten af van een systeem waarin Nederlanders via Europa mee moeten betalen aan de financiering van een kinderboerderij in Duitsland, een golfbaan in Ierland of een fietspad in Frankrijk." Boeren moeten worden beloond voor landschapsbeheer, maar dat kunnen de lidstaten beter zelf regelen, vindt de commissie.

Ze bepleit verder het afschaffen van extra nationale regels bovenop EU-richtlijnen voor natuur en milieu, zonder duidelijk te maken om welke regels dat gaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos

  Hoe dan ook, het zal kiezen uit de minst kwade worden. En als het aan de linkse rakkers in het EU parlement ligt zal het zeker niet beter zijn. Als we reëel zijn zullen we de ha-toeslag wel zien verdwijnen en dan ben ik het met de VVD eens dat we niet moeten mee gaan betalen voor een fietspad in Frankrijk of een golfbaan in Ierland.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Dat wordt dus geen VVD stemmen, kunnen ze nog verder in de peilingen zakken!!!

 • no-profile-image

  H.Hunse

  Als het aan de vvd ligt moeten we veel produceren voor een fooi
  ik dacht dat vvd stond voor veel vrije dagen.
  Het wordt als het dus aan de vvd ligt geen vrije dagen maar 7 dg per week werken.
  blijf maar bij het CDA vooral als ondernemer

 • no-profile-image

  JG

  Het is wel een primitieve voorstelling van zaken hoor, VVD. Liberalisering van de handel, met als voordelen dat derde wereldlanden ook op onze markten terecht kunnen en afschaffing van subsidies die ertoe leidt dat we niet mee hoeven te betalen aan wandelpaadjes in het buitenland. Kwam de term 'jip en janneketaal' uit jullie koker of zo? Tsja, het bekt zo lekker makkelijk, hé.
  Liberalisering op zich lijkt eerlijk, maar zou m.i. dan ook moeten inhouden dat er eerlijk geconcurreerd wordt, met gelijke wetgeving, gelijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, dezelfde sociale voorzieningen, gelijke grondstofkosten, gelijke accijnzen en vergelijkbare belastingsystemen bijvoorbeeld. Vrije handel zoals nu wordt voorgesteld houdt in dat wij voor dezelfde euro's ons procuct moeten verkopen als een Afrikaan. Het is toch bekend dat je met die euro of dollar in Afrika nogal wat meer kunt doen dan in Nederland? We weten toch dat meer dan 800 miljoen mensen honger lijden? Dat is niet de schuld van de Europese landbouw, maar veelal van de vele dictatoriale regimes. Natuurlijk is onze productiviteit groter, maar moet dit (tijdelijke?) voordeel meewegen gezien onze productiekosten die veel hoger liggen? De V van vrijheid ligt wat mij betreft in de vrijheid van denken en doen en laten en niet in totale vrijhandel op basis van oneerlijke concurrentie. Zorg als voorwaarde voor die vrijhandel voor eenzelfde set aan sociale voorzieningen in de arme landen zou ik zeggen.
  Ook het verhaal van de wandelpaadjes klinkt nogal primitief. Als het nou dáárom ging kregen ze alle gelijk van de wereld van me. Er zou best gesleuteld kunnen worden aan de besteding van Europees geld (minder), maar waarom nou net ook aan de directe steun aan de landbouw die immers rechtstreeks bij de boer terecht komt? Een kleuter weet dat een akkerbouwer niet renteniert van zijn Europese steun. Die was toch ooit in het leven geroepen om het voor iedereen goed te hebben, een redelijk inkomen voor de boer en betaalbare voeding voor iedereen? Dat laatste moet bij ons VVD'ers nog goedkoper worden en dat eerste, ach, liberaliseren maar. Stik maar stelletje boeren! De stinkmentaliteit dat wanneer het ons Nederlanders netto een cent meer kost dan het lijkt op te leveren maakte mij nooit VVD'er. Om nu een andere partij aan te hangen lijkt me ook nogal kort door de bocht, want bij welke partij moet je dan terecht?

 • no-profile-image

  of

  Ik zou zeggen juist wel VVD stemmen. Meer voordelen als nadelen aan dit beleid

 • no-profile-image

  geert

  Echte ondernemers stemmen altijd VVD, toch?

 • no-profile-image

  Dirk

  Het openen van de grenzen is leuk, maar dan ook gelijke productie methoden. Het afschaffen van subsidies via de EU is zeer wenselijk.
  Gezien de status van dit land is het zowiso beter VVD te stemmen.

 • no-profile-image

  weider

  Binnen het idee van liberalisme wordt een eerlijke kostendekkende prijs gemist in dit idee van de VVD.
  Wij wensen geen bestaan als parkwachter en landschapsbeheer klinkt nobel en moet de dialoog met de maatschappij versterken waarbij wel begrip moet zijn dat zij van het landschap gezond en veilig kunnen eten als ze daar geld voor over heeft.
  De VVD heeft nog meer uit te leggen voordat ze stemmen van ondernemers verdient.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.