Home

Achtergrond

VVD gekant tegen Europees schoolfruitprogramma

Het verstrekken van schoolfruit om de gezondheid van scholieren te bevorderen is een goede zaak, maar geen taak van de Europese Unie.

Dat zei Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) vandaag bij een Kamerdebat over de landbouwraad, volgende week. Daar bespreken de EU-landbouwministers het voorstel van de Europese Commissie om jaarlijks 90 miljoen euro vrij te maken voor gratis schoolfruit. Snijder vergeleek dat met de Europese steun aan voedselbanken; ze vroeg zich af waarom het kabinet dit laatste niet en het schoolfruitprogramma wél ziet zitten.

Minister Verburg antwoordde dat het schoolfruitproject twee doelen dient: het voorkomt dat kinderen te dik worden en biedt een extra afzetkanaal voor de fruitsector. Bij de voedselbanken gaat het om sociaal beleid, en dat ligt volgens Verburg op het terrein van de lidstaten. De minister wil wel dat bestaande Nederlandse programma’s als de smaaklessen van de Europese subsidie moeten kunnen meeprofiteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.