Home

Achtergrond

VTA-leden kunnen pootgoed bestellen zonder terugleverplicht

Akkerbouwers die lid zijn van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) kunnen pootaardappelen bestellen zonder dat ze vast zitten aan een terugleverplicht.

Volgens de VTA hebben diverse pootgoedhandelshuizen daar toezeggingen voor gedaan. De VTA telt zo’n 900 leden die aardappelen telen.

VTA-voorzitter Louis Beemsterboer spreekt van een kleine doorbraak. "Uit een enquête die we vorig jaar hebben gehouden is gebleken dat onze leden erg veel moeite hebben met de terugleververplichting. Als ze pootgoed kopen zijn ze verplicht de aardappelen te leveren aan een bepaalde verwerker. Veel akkerbouwers willen af van die verplichting."

Volgens Beemsterboer kunnen de leden van de VTA pootgoed bestellen van zowel vrije als van licentierassen. "We weten nog niet hoeveel pootgoed van welke rassen en welke maat beschikbaar komt. De prijs zal marktconform zijn. De toewijzing geschiedt in volgorde van aanmelding."

De leden moeten zich voor drie jaar vastleggen. Beemsterboer: "De pootgoedhandelshuizen maken al langjarige afspraken met de aardappelverwerkende industrie. De VTA wil ook op langere termijn denken."

Commercieel directeur Jan van Hoogen van pootgoedhandelshuis Agrico zegt dat de coöperatie gesprekken voert met de VTA. "Er zijn nog geen afspraken gemaakt. Wij hebben al meerjarige afspraken met andere afnemers over hoeveelheid en prijs. Voor levering van pootgoed dat in voorjaar 2009 wordt gepoot, is weinig ruimte meer voor de VTA. Voor de jaren daarna geldt dat ze zekerheid moeten kunnen geven over prijs en volume. Die krijgen we ook van de andere pootgoedafnemers."

Ook HZPC is in gesprek met de VTA, zegt financieel manager Jan Hoogenboom. "We benaderen de VTA net als andere klanten. Als ze aan de voorwaarden voldoen kunnen ze ook pootgoed kopen. Maar we hebben nog geen afspraken met ze gemaakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.