Home

Achtergrond 169 x bekeken

VN-leiders praten vooral over economie en terreur

De eerste dag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties staat tot nog toe vooral in het teken van de economie en de strijd tegen terreur.

Dat bleek na toespraken van onder anderen VN-topman Ban Ki-moon en van de presidenten Bush (Verenigde Staten), Lula (Brazilië) en Sarkozy (Frankrijk, tevens waarnemend EU-voorzitter).

George Bush pleitte net als in het verleden voor een harde aanpak van landen als Syrië, Iran en Noord-Korea, wegens hun steun aan terroristen en hun nucleaire ambities. De president pleitte voor steviger sancties, om de genoemde landen te bewegen tot ander gedrag.

Nicolas Sarkozy kwam met een plan voor een gezamenlijke economische gemeenschap van de Europese Unie, een opmerkelijk initiatief gezien de recente onderlinge spanningen na de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië. Ook vindt Sarkozy dat het tijd is om de G8 van belangrijke industrielanden uit te breiden met China, India, Zuid-Afrika en Brazilië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.