Home

Achtergrond

VN laakt monetair beleid

Het financiële systeem moet op de schop.

Monetair beleid loopt te ver uiteen wat speculatie op grondstoffen en rentetarieven bevordert. Dat schrijft de VN in het jaarlijkse Handel en Ontwikkeling rapport.

De VN spreekt van een "hoogst onzekere omgeving" waarbij de waardecreatie wereldwijd groeit met een magere 3 procent. Voor ontwikkelde landen valt de groei van het bruto binnenlands product terug naar minder dan 1,5 procent. De groei in ontwikkelingslanden blijft wel robuust, op 6 procent.

De financiële sector staat volgens de VN onder druk door de kredietcrisis: "het huidige systeem laat verregaande speculatie toe, die op korte termijn zeer winstgevend zijn, maar uiteindelijk het systeem destabiliseren."

De VN spreekt van een problematische verspreiding van "carry trade"-activiteiten, waarbij speculanten proberen winst te halen uit de verschillende rentetarieven die landen hanteren. Deze was verantwoordelijk voor de zogeheten Azië crisis in 1997.

Centrale banken ondersteunen volgens het rapport op vrijwel gelijke wijze banken en financiële instituties wanneer deze in de problemen komen. Hun monetaire beleid, zoals de rente, liep echter nooit zo uiteen als nu, wat speculatie bevordert.

De rapporteurs waarschuwen voor de het risico van een "overkill" aan anti-inflatie maatregelen. De kans op tweede-ronde-effecten van prijsstijgingen, zoals de vraag om hogere lonen, wordt door overheden volgens de VN hopeloos overschat. "Stringente monetaire politiek verergert de economische problemen."

Hoge prijzen voor grondstoffen zijn volgens de VN niet per se slecht voor ontwikkelingslanden. Het is belangrijk is de economie te baseren op meerdere pijlers, zoals de dienstensector en industrie. Deze laten meerjarig een snellere en meer stabiele groei zien.

Exporten van voedingsmiddelen of grondstoffen kunnen daarvoor het nodige kapitaal kunnen verschaffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.