Home

Achtergrond

Uitbraak mazelen in Utrecht

In de stad Utrecht is een uitbraak van mazelen geconstateerd.

De GGD heeft vandaag berichten van het AD hierover bevestigd.

Sinds juli van dit jaar zijn zestien gevallen aangetroffen. Volgens de GGD ging het om kinderen uit gezinnen die om religieuze redenen tegen inenting zijn.

De GGD heeft vorige week een brief gestuurd aan ouders van niet-gevaccineerde kinderen om hun kind alsnog te laten inenten. Bij tien kinderen is dat gebeurd.

Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. In het uiterste geval kan de ziekte lijden tot blijvende doofheid of zelfs de dood. Het komt wel vaker voor dat mazelen in Nederland de kop opsteekt. Dat gebeurt dan meestal in gebieden waar veel niet-ingeënte kinderen verblijven.

Ongeveer 5 procent van de Nederlandse kinderen is niet ingeënt, meestal om religieuze dan wel spirituele redenen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er weliswaar signalen dat steeds meer ouders bedenkingen hebben tegen vaccinatie, maar toch is de vaccinatiegraad de laatste tijd niet gedaald.

Kinderen krijgen een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond, als ze veertien maanden oud zijn. Als de kinderen negen jaar oud zijn, moet de inenting worden herhaald. Volgens het RIVM komt het nogal eens voor dat ouders uit laksheid de uitnodiging voor inenting laten passeren, ook als ze diverse keren worden benaderd.

Het RIVM verklaart de bedenkingen die ouders tegen vaccinatie hebben uit het gegeven dat de ernst van bijvoorbeeld mazelen steeds minder bekend is bij mensen. De ziekte komt immers weinig voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.