Home

Achtergrond

Tweede kans

Vier boeren stappen naar de rechter omdat zij het niet eens zijn met de hoogte van de hun toegekende bedrijfstoeslagen.

Net als veel andere boeren maakten zij een fout bij de aanvraag: zij vinkten op het formulier niet elk perceel aan waarop zij hun toeslagrechten wilden verzilveren.

Als zoveel boeren dezelfde fout maken, moet het systeem niet duidelijk zijn. 250 van de ondernemers pikten de afwijzing van het ministerie niet en eisten het recht om de fout te herstellen. Landbouwminister Gerda Verburg is niet van plan de boeren die kans te bieden en alsnog uit te betalen.

De minister verschuilt zich daarbij helaas weer achter Brusselse regels. Veel te vaak klinkt vanuit Den Haag bij problemen dat het zo moet van Brussel, dat het niet mag van Brussel, dat Brusselse regels geen ruimte bieden et cetera. Regelmatig blijkt die interpretatie veel te rechtlijnig. Afgezien daarvan: de Nederlandse overheid moet mans genoeg zijn onredelijkheid aan te vechten.

Natuurlijk hebben de boeren een fout gemaakt. Dat wordt ook niet bestreden, wel wordt het recht gevraagd om die fout te herstellen. Verburg weigert dat botweg, maar zij laat wel onderzoeken of in de opgave een waarschuwingssysteem kan komen. Daarmee erkent zij op verkapte wijze dat de elektronische opgave voor de gebruiker niet helder is. Kom dan ook over de brug en biedt de boeren een tweede kans.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.