Home

Achtergrond 7 reacties

'Transgeen gewas niet ongezond'

Er is geen bewijs dat genetisch veranderde gewassen op wat voor wijze dan ook een bedreiging vormen voor de gezondheid.

Over de lange termijn is echter weinig bekend. Dat concludeert het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de EU. Het JRC schrijft zijn bevindingen in een stuk dat moet dienen als uitgangspunt voor een discussie. Her JRC schrijft dat geen gezondheidsproblemen bekend zijn, maar dat weinig kennis bestaat over de gevolgen op langere termijn. Greenpeace hamert consequent op dat laatste.

Het aanpassen van de stofwisseling van gewassen brengt een risico met zich mee, aldus de rapporteurs. De kans op een onvoorzien gevolg is relatief groot. De organisatie schrijft wel dat conventionele veredeling ook dergelijke risico’s met zich meedraagt.
EuropaBio, een Europese brancheorganisatie voor de biotech-industrie, is tevreden over de uitkomst, maar ook onzeker over de wil van politici hier conclusies aan te verbinden. De 79 agro- en 1.800 midden-en kleinbedrijven aangesloten bij EuropaBio zijn gewend aan een onwillig Europa, zegt de Belgische secretaris-generaal Willy de Greef.

"Dat voedsel gemaakt van transgene gewassen veilig is voor menselijke en dierlijke consumptie, is eigenlijk niet bepaald nieuws. Een studie van de Europese Commissie uit 2001 ging in op vijftien jaar ervaring en kwam tot dezelfde conclusie." Dat de langetermijngevolgen onduidelijk zijn, vindt De Greef onzin. "We testen sinds midden jaren 80 en hebben nu in Noord- en Zuid-Amerika vijftien jaar positieve ervaring."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mar©

  De uitkomst van dat onderzoek is natuurlijk geen verrassing als je weet wat het politieke belang is van de EU. Boerderij moet dat ook weten, maar laat dat niet blijken. Met zulke eenzijdige berichten lijkt het of Boerderij ook een politiek belang heeft.

 • no-profile-image

  Nietje

  Melkveehouder, ik wil me bij je aansluiten met nog een (schreinend) voorbeeld, niet qua eten maar toch....
  In de jaren 60 en begin 70 was het voor zwangere vrouwen of juist vrouwen die zwanger wilden worden goed om DES te gebruiken. Kijk nu eens 30 - 40 jaar later hoeveel ellende dit een groot aantal vrouwelijke nakomelingen heeft gebracht.
  Niet zwanger kunnen worden - veel miskramen - (zeer) problematische zwangerschap! Niemand die mij kan garanderen dat het over een jaar of 20 niet ook weer zo gaat. Mijn oorspronkelijke achtergrond.... analyst microbioloog / biochemicus.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Juist. Veel ziekten openbaren zich pas na een incubatietijd van tientallen jaren. Kijk ter vergelijking eens naar de gevolgen van asbest.
  Deze propaganda is alleen maar bedoeld om meer te kunnen produceren zodat de prijzen onder druk blijven.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Er zijn in de claimcultuur van de U.S geen toestanden geweest tegen de film ""the future of food""In deze film moet een vrouw na het eten van gen-mais opgenomen worden in het ziekenhuis.Na onderzoek bleek dat deze gen-mais alleen voor veevoeder geschikt was.Want deze gaf ernstige allergie klachten bij mensen. En nu dit verhaal in de krant een vreemde conclussie bij dit onderzoek omdat de praktijk anders blijkt.Wordt het niet tijd dat er onderzoek komt naar koemelk allergie en de relatie met gen-tech koeievoer.Koeien moet je niet als varkens voeren.De verplichte weidegang en een verbod op gen-voer bij de biolandbouw geven me nog steeds een goed gevoel alleen voor hoelang.
  Denk dat we als bio-boeren en burgers dit meer moeten benoemen.""Be good en tel it""
  Zoals dit wel op de melkpakken van Veco-zuivel is is te lezen.Consumenten hebben een keuze vooral met kinderen.
  De politiek heeft hier duidelijk een blindevlek bij dit onomkeerbare proces als stuifmeel zich in de EU met de wind alle mais besmet.Ook als bio-boer kan ik dan de tent wel sluiten.Kiezers moeten gewoon een nieuwe partij oprichten om dit onheil te keren. Want door alle partijen loopt deze groene lijn het moet anders met ons voedsel er zijn te veel voedsel gerelateerde ziekten.Alleen onderzoekers zijn hebben wel angst voor de claim culuur in Nederland.

 • no-profile-image

  Ria Mentink

  Het blijft me verbazen dat er steeds uitgegaan wordt dat er een bewijs geleverd moet worden dat genetische gewassen en producten schadelijk voor de gezondheid zijn.
  Het lijkt me zinvoller en veiliger dat er uitgegaan wordt van een bewijs dat geleverd moet worden dat aldus gemanipuleerde producten niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Omdat dit bewijs tot nu toe niet geleverd kan worden draait men de zaak eenvoudig om. Gemakkelijk gedacht en het verkoopt beter.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Plasje, als natuurlijk grote leek op dit vlak : geen gezondheidsrisico's?, veilig?,
  lange termijn gevolgen niet onduidelijk?
  EN WIE STEEKT HIER Z'N 10 VINGERS
  VOOR IN HET VUUR?! Zij die er zich mee
  bezighouden niet!
  ...enne N. en Z.-Amerika...?? positieve ervaring? ...en wat doen ze daar nu met
  alle opslag van gen.gemodif. soja (in de
  mais) en vice versa van gen.gemodif.
  mais in de soja?? Beetje lastig als Mon-
  santo's glyfosaat (Round Up) niet meer
  werkt he?.... moet niet kunnen zegt U...
  hybriden?....steriel....
  Ga er maar eens kijken en constateer
  zelf!
  ...Plasje weet er w.s. weer 'niets van',
  maar sommige 'kinderen kun je beter
  met het badwater weggooien!!

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Beste mensen, zie hier het ei van Columbus oftewel het maïs en de soja van 'm.
  Dit is de beste manier om de hoeveelheid mensen op een humane manier te verminderen want het gaat echt niet zo met die voedselschaarste overal. Het was een kwestie van wachten. De heren hebben echt visie. Ondertussen: ze stouwen voor een kleine meerprijs de markt vol met gentech. Dan verhogen ze de prijzen. Daar zit iedereen aan vast en kan geen kant op want dezelfde heren maken ook de 'ouderwetse' herbiciden die natuurlijk ook duurder worden. Ondertussen worden de 'vrije' boeren juridisch aangepakt op het stelen van technologie omdat hun niet gepatenteerde gewassen bestoven zijn door de gepatenteerde. De vrije boeren kunnen kiezen tussen kapotgeprocedeerd worden of ook aan de gentech. Heel uitgekookt maar kortdurend want over een jaar of 60 fokken de mensen niet meer aan. Dan krimpt ook de markt weer. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt. Snap niet waarom men zich druk maakt over gentech. Alles is tech. M'n kippen werden vroeger 15 jaar, nu ben ik blij als ze de 5 halen!
  Een mannetje die alleen maar keukenafval voert heeft wel stokoude kippen. Rarara wat zit er in het voer?
  Geen gentech hoor!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.