Home

Achtergrond 379 x bekeken 7 reacties

Toestemming voor export vleesvarkens naar Rusland

Minister Gerda Verburg van landbouw geeft toestemming voor export van levende vleesvarkens naar Rusland.

Zij doet dat echter schoorvoetend omdat ze juridisch geen mogelijkheden heeft om de exporten te verbieden, meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is vraag vanuit Rusland naar Nederlandse vleesvarkens, meldt de sector. Russische veterinairen hebben Nederland medewerking gevraagd om export mogelijk te maken. Verburg heeft ook overleg gevoerd over deze zaak met haar Russische collega.

De Russen hebben een voorwaarde die de export nog in de weg stond, laten vallen, waardoor de laatste juridische beletselen zijn verdwenen.

De export van levende varkens naar Rusland druist in tegen het dierenwelzijnsbeleid, vindt Verburg. Zij acht de kans groot dat exporteurs In Rusland de Europese transportverordening niet naleven. Ook wijst zij in de brief op de risico’s van insleep van dierziekten uit Rusland.

Uit het land komen regelmatig meldingen van ziekten als klassieke en Afrikaanse varkenspest. Er zijn zijn geen erkende reinigings- en ontsmettingsplaatsen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herdmanager

  Volk misschien hier aan gedacht dat het om levende dieren gaan. Wij hebben hier nog heel veel vaarzen nodig.
  Niet zo hoog van de toren blazen als je er niks vanaf weet.

  Saskia ze worden beter vervoerd, dan hoe jullie stedelingen kinderen op autovakantie nemen.

  Door eens niet melodramisch....

 • no-profile-image

  saskia

  ongelooflijk, wat een dierenleed, rusland kan toch zelf varkens opfokken, geen gezeul met levende dieren, waarom niet geslacht richting rusland.....allemaal betere alternatieven!!!

 • no-profile-image

  Boertje

  Handel is handel zou vion ze met de hele dag ipv de halve dag slachten niet dood kunnen krijgen??? juist makkelijk!!!!!maar dan komt het geld geld rusland betalen ze veel meer dus oplossing betaal hier eens wat beter ipv weer -3 etc moet nog wel zien of er echt wel varkens gaan colega heeft ze geslacht verzekert en wel er naar toe gedaan maar geen geld ontvangen dus eerst geld dan vlees of varkens

 • no-profile-image

  Een realist

  Dag Linda,
  Wat is er mis met op vakantie gaan naar Rusland. Steeds meer mensen doen dat. Als dieren op een nette correcte manier vervoerd worden met moderne wagens voorzien van alle mogelijkheden om temperatuur, ventilatie en water correct te regelen, wat is er dan toch mis om deze dieren een stukje verder weg te brengen? Ik zie daarin geen bezwaar en er is zéker geen sprake van dierenmishandeling!! Beticht goede ondernemers niet van dergelijke onwaarheden. Als de PvdD nu eens écht iets zou willen bereiken, dan zou deze moeten opereren in landen buiten de EU waar het allemaal nog niet zo goed geregeld is. Het laatste land waar ze zou moeten starten is Nederland. Maar ja, hier krijgen ze een paar ton als inkomen om hun hobby uit te voeren en elders niet. Lastig probleem...

 • no-profile-image

  linda

  Als zij gevraagd wordt om toestemming is de mogelijkheid om te weigeren daar.
  het is schandalig dat dit gaat gebeuren. de Partij voor de Dieren zal zich hiertegen met alle mogelijke middelen verzetten. Boeren en alle politieke partijen moeten zich aansluiten bij de PvdD, dan kan deze dierenmishandeling misschien ooit gestopt worden.

 • no-profile-image

  Dirk

  Hallo realist, ik heb de pvdd niet erg hoog zitten, maar Vergurg toont weer eens geen ruggegraat. Transport naar Rusland is waanzin. Dat gaat dus weer fout, en wie moet daar weer voor boeten?? juist, de nederlandse boer. Gaan die slachters lekker uitbreiden in Rusland met uit nederland afkomstige varkens. Over een paar jaar zijn er in Rusland genoeg varkens, en hebben ze die uit nederland niet meer nodig. Meestal is het grote onzin wat ze uitkramen, maar deze keer heeft Linda gelijk (behalve met dat aansluiten, want dat is het begin van het einde)

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als de russen nederlandse varkens willen ligt het voor de hand dat het karkassen zijn . Daar passen er veel van in een koelwagen dus is het transport goedkoper . Een transport karkassen kan zonder problemen met het welzijn geparkeerd worden in de brandende zon terwijl je met levende varkens MOET doorrijden als het warm is . Karkassen lijden niet zo erg als die gasten van varkens in nood besluiten om dat transport van de weg te halen . Verder lijkt het mij geen goed idee dat nederlandse transporteurs gaan experimenteren met het transporteren van levende varkens in een russische winter .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.