Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

Thijs Berman wil PvdA-lijst trekken

PvdA-Europarlementslid Thijs Berman stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Hij heeft dat zaterdag bekendgemaakt bij een partijmanifestatie in Emmen.

Berman neemt het op tegen Jacques Monasch en Kris Douma, die zich eerder hebben aangemeld. De PvdA-leden kiezen de lijsttrekker in december.

De 50-jarige PvdA'er is sinds 2004 Europarlementslid. Hij houdt zich daar bezig met ontwikkelingssamenwerking en landbouw. Voor die tijd werkte hij voor onder meer het Agrarisch Dagblad en de NOS-radio in Parijs.

Zijn grootvader was ooit de eerste fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer: Marinus van der Goes van Naters.

Hij was een van de eersten die pleitte voor extra ontwikkelingshulp wegens de voedselcrisis. Door de plots veel duurdere graan en maïs konden veel minder Afrikanen nog een maaltijd kopen. Inmiddels wil de EU hiervoor 1 miljard euro extra uittrekken.

Berman regelde in het parlement ook een besluit over extra ruimte voor legkippen. Hij pleitte ook met succes voor een onafhankelijke web-tv voor het Europarlement.

Het Europees Parlement beslist samen met de gezamenlijke EU-landen over voorstellen van de Europese Commissie. Het parlement telt momenteel 781 leden uit alle 27 EU-landen. Het is het enige reizende parlement ter wereld, met vergaderzalen zowel in de Belgische hoofdstad Brussel als in de Franse stad Straatsburg.

Het parlement bestaat uit enkele grote fracties zoals de christendemocraten en socialisten. Zij vormen geen vaste coalitie of oppositie. Bij elk voorstel kan de meerderheid weer wisselen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    o,dan zal hij herfkens ook wel kennen van ontwikkelings,,hulp''

Of registreer je om te kunnen reageren.