Home

Achtergrond 15 reacties

Termijncontract graan schot in de roos

Het nieuwe termijnleveringscontract voor granen pakt positief uit voor telers. Tarweleveranciers die bij Agrifirm instapten, ontvangen ruim 200 euro per ton. Op dit moment staat 150 euro op de noteringsborden.

De teler verkoopt via het termijnleveringscontract zijn tarwe tegen een vastgestelde notering. ”Hij profiteert nu nog van de mooie mogelijkheden die de markt vorig jaar bood”, legt Aart den Bakker, manager plantaardige afzet bij Agrifirm, uit.

Behalve Agrifirm zetten ook CZAV, Agrarische Unie en Agerland de verkoopprijs van granen voor aanvang van de oogst vast.
Den Bakker benadrukt dat de voerprijs van Agrifirm hierdoor niet stijgt. ”Wij hebben het graan niet binnen Agrifirm verkocht en bovendien verspreiden wij het product al voor de oogst onder bedrijven.”

De marktprijs was hoog bij het afsluiten van de contracten. ”Echt een schot in de roos voor de deelnemers. Het verschil blijkt nu groot. We wilden leden de mogelijkheid bieden om van de positieve markt te profiteren”, zegt de manager.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marinus

  Het verkoopseizoen is nog maar net begonnen, dus de tijd zal leren of € 200/ton boven het gemiddelde zal uitkomen.

 • no-profile-image

  Harm

  Precies Rik, ergens zijn er een paar te duur uit. Vandaar dat de voerprijs nog niet zo hard zakt. De voerboeren zitten samen in het schuitje. Hier en daar een kwartje van het voer en het is weer even rustig. Ik denk dat ik maar eens ga shoppen bij de goedkoopste. Het lijkt erop dat EJ Bos gaat winnen deze keer.

 • no-profile-image

  jg

  Is het logisch om een contract af te sluiten voor €0,20?
  We rekenen: boven Nederlandse gemiddelde ha opbrengst 9000 kg x 0,20 = € 1800,- + € 150,- stro = bruto € 1950,-. Minus kosten: Ploegen € 100,-, zaaiklaar maken en zaaien €100,-, zaaizaad €100,-, gewasbescherming €250,-, loonwerktarief spuiten €150,-, loonwerk oogst € 250,- (incl. afvoer), kunstmest + strooien 350.,-. Tot nu toe blijft € 650,- over. Dan betaal je nog waterschap en pacht of aflossing en rente. Dan hou je dus zowat noppes over. Het is een grove nattevingerberekening, een schot in de richting, die in ieder geval aangeeft dat je vooral als akkerbouwer reden hebt tot klagen, ook voor €0,20 per kg graan. Wat nu bij een prijs van €0,15? Of lager? De dagen komen dat het weer veel duurder zal worden agv vrij marktwerking, leuk voor de akkerbouwers die overleefden, zuur voor inkopende partijen. Termijncontracten? Achteraf blijkbaar geweldig voor een akkerbouwer, maar hij zal er niet rijk van worden. Iedereen wil een boterham, ook akkerbouwers. Dat is wat ik maar wilde zeggen. Hoe?

 • no-profile-image

  .

  Moet jij niet werken op kantoor?

 • no-profile-image

  veehouder

  Geweldig die termijnhandel, vooral goed doorgaan zo. Kijk eens naar de voordelen wat het de varkensboeren heeft gebracht, en de rijkdom van de aardappeltelers. En nu probeert men de melkveehouders te verleiden tot termijnhandel.
  Het is toch zo doorzichtig; de eerste schapen over de dam lokken met hoge prijzen zodat de rest volgt. En als het merendeel van de markt in handen is van de termijnmarkt de rem erop. En de vrije teler wordt collectief in de tang genomen door de handelsmarkt. Het is om over na te denken dat niemand zich repte over termijnhandel toen de prijzen op een dieptepunt lagen.
  Het is een oude wetenschap; beter een kleine handel dan een groot werk.
  En de boer.........hij ploeterde voort!

 • no-profile-image

  Jg

  Evert,
  Je mag het voor de helft van die 40.000,- naar Zld of Groningen brengen. Een brede lach zal verschijnen bij je 'hobbyboeren'. Varkens houden is toch simpel wat dieren in een hok steken en af en toe wat voeren? Kan voor en na kantoortijd!
  Als je het toch simpel wilt houden...

 • no-profile-image

  Evert

  JG heeft al geen rekening meer gehouden met mestaanvoer. Hiervoor kon men altijd nog een leuk bedrag bijschrijven, over de rug van de varkenshouder. Nog steeds vangt de akkerbouwer een leuke som via mestaanvoer. Dan ga je algauw richting de € 800,-. met 50 ha graan is dat toch een mooie € 40.000,- per jaar. En dat voor een beetje werk dat dat graan nodig heeft. Ploegen zaaien en oogsten stelt tegenwoordig niet veel voor. Dat doe je in de vrije tijd. Leuke verdienste voor een HOBBYboer.

 • no-profile-image

  Evert

  J.G. Die varkens worden automatisch gevoerd, dit kan ik op kantoor via mijn PC en PDA volgen. Dat is pas simpel.

 • no-profile-image

  cees

  je zal het maar gekocht hebben.hoe kan je nu zo n bericht schrijven

 • no-profile-image

  JG

  Meerdere malen opgemerkt: mensen die veevoer moeten kopen doen dit logischerwijs het liefst zo goedkoop mogelijk. Even verder denken: voor veehouders is de kostenkant van belang, maar voor akkerbouwers gaat het om opbrengstprijzen. Zoals de tendens nu is, lijkt het erop dat akkerbouwers weer gewoon voor niks moeten gaan werken. Je bent denk ik beter af als je kunt zeuren over gestegen kosten, dan dat je dat moet doen over helemaal voor niks werken.

 • no-profile-image

  Geert

  De akkerbouwers die het termijncontract hebben getekend, moeten momenteel gefeliciteerd worden met de keuze. Eenieder dacht eerst dat deze prijs te laag was, achteraf blijkt het toch anders te zijn. Wel zorgt deze manier van het binden van akkerbouwers er weer voor dat iemand (lees veehouders) het gelag gaan betalen. Zeker de cooperaties die naast graaninname voor hun akkerbouwleden de best mogelijke prijs willen betalen moeten het toch ergens anders gaan weghalen.
  Zo zie je maar dat coöperatief Nederland altijd maar aan één kant coöperatief kan zijn....

 • no-profile-image

  Piet

  Jongens, dit zijn termijn handel contracten >>>> papieren handel dus...
  De granen worden voor de marktprijs verhandeld de het verschil wordt de koper van het termijn contract (meestal makelaars e.d.) bijgelegd. Er wordt geen mengvoer boer beter van, alleen de boer die het contract had gekocht waarin instaat dat hij een een contract heeft voor 200 euro per ton

 • no-profile-image

  Rik

  Als deze meerprijs niet in het voer verrekend wordt, wie betaalt dan uiteindelijk het verschil?

 • no-profile-image

  Gerard

  J.G. Het is al jaren ieder voor zich. Je zegt het zelf: voor de akkerbouwer is het de opbrengst waar we over praten. Voor een varkenshouder is het een kostenpost. Dat gaat nooit samen. Een varkenshouder heeft ook te maken met kopers die het overal weghalen waar het maar goedkoop is. Jij zal wel niet aan die termijnprijs mee hebben gedaan. Diegenen die dat wel hebben gedaan hebben een mooie prijs voor hun graan.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik dacht dat de discussie over termijnmarkten ging?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.