Home

Achtergrond 177 x bekeken

Teler tipt: 'Zelf regie houden bij aardwarmte'

Met de toenemende belangstelling voor aardwarmte dienen allerlei adviesbureaus plotseling hun diensten aan voor begeleiding bij aanvraag en uitvoering.

Rik van den Bosch, de eerste teler die met aardwarmte aan de slag is gegaan, heeft daar zo zijn bedenkingen bij.

Van den Bosch sprak gisteren, voor de agro-businessclub die bijeenkwam in 'De Westlandse Druif' in Monster. In 2005 dacht hij na over de mogelijkheid van gebruik van aardwarmte. 'Kenners' waarschuwden dat het traject van vergunningen aanvragen tot aan daadwerkelijk verwarmen zeker vijf jaar in beslag zou nemen, maar na twee jaar had Van den Bosch het al voor elkaar. Gedurende het hele traject hield hij zelf de regie in handen. Sinds zijn bedrijf - A & G Van den Bosch in Bleiswijk met teelt van vleestomaat - via geothermie wordt verwarmd heeft hij vele lezingen over dit onderwerp gehouden. Ook voor een zaal consultants. "Maar als je die inschakelt, leren ze het voor jou", denkt hij. Hij verzorgde het hele proces zelf, maar huurde wel deskundigheid in op het gebied van boringen en voor subsidies.

Met aardwarmte bespaart Van den Bosch 85 procent energie. De resterende 15 procent is nodig voor pompen. In de winterperiode verwarmt hij nog bij via de ketel, maar met installatie van een warmtepomp wil hij dat terugbrengen tot nul, omdat door de geringe gasafname hij nu in een hoog tarief valt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.