Home

Achtergrond

Teelt krijgt invloed in QS-beleid

Nederlandse afzetorganisaties krijgen invloed in de ontwikkeling van het teeltprotocol Qualität und Sicherheit (QS).

Het systeem wordt door veel Duitse supermarkteisen als voorwaarde voor levering gesteld. Volgens de koepel voor afzetorganisaties DPA heeft de Duitse organisatie hen deze zomer benaderd voor een bestuursdeelname. "We zaten al in adviescomitës, maar hebben toch ja gezegd. Als je dicht bij QS betrokken bent, kun je het beleid meer vorm geven", zegt DPA-directeur Hans van Es.

Recent kreeg ook de Belgische veilingkoepel VBT een toelating tot de raad van bestuur. "We zijn als eerst buitenlandse sectororganisatie toegetreden", zegt secretaris Philip Appeltans van de VBT.

Bij introductie van QS enkele jaren geleden was er aanvankelijk weerstand tegen opnieuw een kwaliteitskeurmerk. Appeltans: "Het zou makkelijker zijn als er één kwaliteitskeurmerk zou zijn, maar de wereld is zoals hij is."

Of registreer je om te kunnen reageren.