Home

Achtergrond 802 x bekeken

Suikerbieten geladen voor eerste campagnedag

De suikerbieten van Dirk Binnema in het Groningse Eenrum worden met een bietenkraan geladen voor de eerste dag van de bietencampagne.

De suikerbieten van Dirk Binnema in het Groningse Eenrum worden met een bietenkraan geladen voor de eerste dag van de bietencampagne. Suiker Unie trapt dit jaar af in het noorden van het land, in de fabriek Vierverlaten in Hoogkerk. Voor medewerkers van Suiker Unie betekent deze dag duidelijk meer dan voor de meeste akkerbouwers. "Ik ben gewoon blij dat ik van de bieten af ben", zegt Binnema nuchter. "Dan kunnen we weer verder." Foto Petra Vos

Een trekker rijdt door hevige regenbuien in de Cubaanse hoofdstad Havanna. Grote delen van Cuba staan nog onder water na het passeren van de orkaan Ike eerder deze week. Er zijn zeker vier doden gevallen en vele plantages zijn verloren gegaan. Havanna is echter grotendeels gespaard gebleven. Foto ANP

Peter Endjes, medewerker van akkerbouwer Tonnis Jager uit het Groningse Noordbroek, is bezig met het wegzetten van het pootgoed van het ras Seresta. Het pootgoed wordt volgend jaar gebruikt voor de teelt van zetmeelaardappelen. De kwaliteit van het pootgoed is goed, zegt Tonnis Jager. "We hebben weinig last gehad van de droogte. Ze stonden op kleiïge grond en daardoor bleef het aardig vochtig." De opbrengst is dan ook niet minder door de droogte, die is goed, netto ongeveer 30 ton per hectare. Foto Koos van de Spek

Bezoekers van de veehouderijvakbeurs Space in de Franse plaats Rennes bekijken een nieuw type voerbakken. De beurs duurt nog tot en met vandaag. Onder meer boeren uit de intensieve veehouderij uit de regio Bretagne laten zich er informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huisvesting en houderijtechnieken. Behalve vaktechnisch is Space ook een manifestatie met veeshows en keuringen. Foto Space

De tienjarige Age Lieuwes uit het Friese Goingarijp is gek op de boerderij van zijn oom Ruurd en tante Harrièt Lieuwes. Ze wonen in het zelfde dorp. Age haalt vrijwel dagelijks de 65 koeien uit de wei voor de middagse melkbeurt. Hij wordt hierbij meestal geholpen door de hond Beike. In overall en gewapend met een stok krijgt hij de koeien moeiteloos naar binnen. Graag zou hij de dieren door de week ook ’s ochtends naar binnen halen, maar dan moet hij naar school. In de vakanties logeert Age graag op de boerderij van zijn familie. Foto Alex de Haan

Marcel Jacobs uit Maasbree rooit samen met enkele personeelsleden prei. Dat gebeurt met een machine waar ook het personeel op zit, zodat de prei gelijkmatig gesorteerd kan worden. De opbrengst van de prei en de kwaliteit zijn goed volgens Jacobs, vergelijkbaar met voorgaande jaren. Jacobs teelt al vijftien jaar prei, hij heeft ongeveer 75 hectare. De prei die van het land komt, gaat naar een snijderij, waar het wordt gewassen en gesneden. Daarna wordt het gebruikt in soep- en bamigroenten. Foto Twan Wiermans

Actievoerders van Milieudefensie protesteerden vandaag in de Hofvijver tegen het klimaatbeleid. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.