Home

Achtergrond 1 reactie

Stroomstoring Bommelerwaard goed afgehandeld

De overheid heeft de vijftig uur durende stroomstoring die de Bommeler- en Tielerwaard in december vorig jaar trof, in grote lijnen goed afgehandeld.

Dat is de conclusie van een vandaag gepresenteerd onderzoeksrapport naar het optreden van de overheid bij de stroomstoring, die werd veroorzaakt door een laagvliegende Apache-helikopter. Volgens de onderzoekers handelde de overheid adequaat richting kwetsbare burgers die onmiddellijk hulp nodig hadden na het uitvallen van de elektriciteit. De oproep tot goed 'noaberschap' (nabuurschap) was een goed initiatief. Burgemeester Ada Boerma van Maasdriel riep tijdens de stroomstoring buren op elkaar te helpen.

In de communicatie richting burgers gingen gemeenten en hulpverleners er vanuit dat de stroomstoring snel verholpen zou zijn. De wens bleek de vader van de gedachte, stellen de onderzoekers. Hulpverleners waren al bezig met wat er zou gebeuren als de stroomvoorziening weer op gang zou komen, terwijl over de duur van de storing nog geen duidelijkheid was.

Het rapport geeft verder aanbevelingen ter verbetering van de communicatie binnen de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, samen met de rijksoverheid en de betrokken gemeenten opdrachtgever van het onderzoek. De Veiligheidsregio is tevreden met de conclusies in het rapport. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid, de Politieacademie en de Vrije Universiteit voerden het onderzoek uit.

De stroomstoring begon toen een Apache-helikopter van de luchtmacht op woensdag 12 december in het donker tegen hoogspanningskabels vloog. De kabels hingen bij Hurwenen over de rivier de Waal. De piloot van de helikopter kon een geslaagde noodlanding maken.

Door de storing zaten tienduizenden huishoudens in de Bommeler- en Tielerwaard meer dan twee dagen zonder stroom. Reparatie van de kabels was lastig vanwege het hoge water in de Waal. Het bedrijfsleven in het gebied leed miljoenenschade door het stroomgebrek.
De twee bemanningsleden van de Apache moeten zich voor de militaire rechtbank verantwoorden. Ze zouden onoplettend en onzorgvuldig hebben gehandeld en daardoor onder meer elkaar en zichzelf in gevaar hebben gebracht.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    v Wijk

    Het bedrijfleven,o.a.tuinders hebben noch geen cent gezien ,van de geleden schade.
    En dan zeggen dat het goed afgehandeld is,eenzijdige berichtgeving zonder wederhoor.slechte zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.