Home

Achtergrond 244 x bekeken

Strijd tegen gasprijs komt voor telers te laat

De NMa komt eind oktober te laat met de uitspraak over de hoogte van de gasprijs in Nederland.

Glastuinders wantrouwen de hoogte van de gasprijs en wachten met kopen op de NMa, maar in oktober stijgen de prijzen door de hogere wintervraag.

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, zet minister Verburg onder druk de uitspraak van de NMa over een klacht over de gasprijsontwikkeling te versnellen. De glastuinbouw ziet dat als enige mogelijkheid om de strijd tegen de – in hun ogen – te hoge gasprijs te winnen, bleek maandag op de ledenavond van afdeling Westland. De NMa heeft aangegeven eind oktober met een uitspraak te komen, maar dat is het moment dat de energieprijzen naar hun hogere winterniveau stijgen. Voor telers is het dan te laat om in te kopen.

Op de ledenavond van LTO Glaskracht Westland bleek het grote wantrouwen bij telers over de hoogte van de gasprijs. Zij zijn daardoor sterk afwachtend ingesteld. Bij de stijging van de olieprijs in het eerste halfjaar liep de gasprijs gelijk op, bij de huidige daling zakt de gasprijs niet hard genoeg. De gasprijs zou eigenlijk 30 cent moeten zijn, maar blijft steken op een peil van rond de 35 cent, rekende een tuinder voor. Voor het rendement van een tuinder scheelt dat tienduizenden euro’s.

Verder laat de telersorganisatie een onafhankelijk onderzoek doen naar de ontwikkeling van de gasprijs. "We hebben een steeds sterkere indruk dat er iets niet klopt met de gasprijs, maar eerst moeten we sluitend bewijs krijgen. We hebben die indruk gedeeld met minster Verburg en met kamerleden, maar we hebben de NMa-uitspraak wel nodig. We begrijpen dat er haast bij is", zei voorzitter Nico van Ruiten. Glaskracht overweegt een klacht bij europees commissaris Neelie Kroes als de Nederlandse NMa onvoldoende oplevert.

De aanwezige Westlandse tuinders riepen Van Ruiten op harder op te treden tegen de ontwikkeling van de gasprijs. Oud-Glaskrachtvoorzitter Frans Hoogervorst liet weten dat belangenbehartiging niet alle problemen van tuinders kan oplossen, maar dat de sleutel bij telers zelf ligt. "Als de ellende zo hoog is, wordt het tijd dat telersverenigingen samen een vuist maken en de regie nemen in de markt voor een energietoeslag op hun product." Politieke partijen treden niet snel op tegen de gasprijsontwikkeling, omdat de gasprijs een belangrijke financieringsbron is voor overheidsbeleid, stelde hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.