Home

Achtergrond 191 x bekeken 5 reacties

Stichting Natuur en Milieu: zet aardgasbaten om in windenergie

Het kabinet moet de extra aardgasbaten niet gebruiken voor de schatkist, maar voor investeringen in duurzame energie.

Dat stelt de Stichting Natuur en Milieu in een reactie op de Miljoenennota. Ook andere milieuorganisaties zijn niet tevreden met de Miljoenennota.

De staat ontvangt in het jaar 2009 14,1 miljard euro aan aardgasbaten, en geeft 1,5 miljard euro uit aan energie en klimaat. "Uit de begroting blijkt dat het kabinet volstrekt niet doordrongen is van de urgentie van de milieuprobolematiek", aldus directeur Mirjam de Rijk.

Volgens de oud-partijvoorzitter van GroenLinks blijft het Nederlandse aandeel duurzame energie (nu 2,8 procent) achter bij onder meer Denemarken (14 procent). De Rijk spreekt zich uit tegen de uitvoering van het motto van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het ministerie van LNV wil de milieuproblemen in de landbouw te lijf gaan door het koopgedrag van consumenten te veranderen. Volgens De Rijk miskent dit volledig het feit dat 80 procent van de Nederlandse landbouwproductie wordt geëxporteerd.

Het Wereld Natuur Fonds wijst erop dat het kabinet met deze begroting de klimaatdoelen en afspraken voor schone energie niet gaat halen. Directeur Johan van de Gronden: "augustus leverde een treurig record op, want er smolt 78.000 vierkante kilometer per dag op de Noordpool. Dat is 30 procent meer dan het gemiddelde van de augustusmaanden in de afgelopen twintig jaar."

Ook Milieudefensie mist plannen om bijvoorbeeld energiebesparing en schone energie aantrekkelijker te maken en CO2-uitstoot juist te belasten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hajo

  Stop de groene leugen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zijn er plannen voor windmolens, duiken er allerlei milieugroepen op die juist weer tegen de windmolens zijn. Zo houden de milieugroepen de economie in een ijzeren greep m.a.g. dat er niets gebeurt, waardoor ze weer aktie kunen voeren dat er niet voldoende gebeurt en zo is het balletje rond!!!

 • no-profile-image

  gert

  de export van de landbouw is blijkbaar erg belangrijk voor de betalingsbalans

 • no-profile-image

  toon

  Het blijven toch slechte rekenaars die milieuridders; nooit en te nimmer zal de snelheid waarmee fossiele energie verbruikt wordt ingehaald kunnen worden door de inzet van duurzame energie. Alleen al het feit dat windmolens voor 75% draaien op subsidie (dus belastinggeld dat we de komende jaren hard nodig hebben) geeft al aan dat we de afgelopen decennia een verkeerde weg bewandeld hebben, biobrandstof leidt tot massale ontbossingen! Gelukkig is nu ook politiek links zo slim om kernenergie weer op de economische agenda te plaatsen. Als je echt wat voor de toekomst wil doen zullen we hiervoor moeten kiezen daarom, als er dan toch aardgasgeld verspild moet worden (verkregen door gemanipuleerde prijzen) kunnen we het beter in een onafhankelijke energiebron stoppen, Dan pakken we meteen de KERN van ons energieprobleem aan!!

 • no-profile-image

  gert

  de aardgasbaten hebben vast wel een andere bestemming,je kunt het geld maar een keer uitgeven

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.