Home

Achtergrond

Steeds zwaardere stormen teisteren kust Australië

De zuidelijke kust van Australië heeft in de afgelopen halve eeuw te maken gekregen met steeds zwaardere stormen.

Dat meldden deskundigen woensdag op basis van onderzoek naar de hoogte van golven tijdens stormen.

Golven van drie meter en hoger komen op dit moment veel vaker voor dan 45 jaar geleden. Het aantal stormen nam ook fors toe, vermoedelijk als gevolg van de klimaatveranderingen. De effecten daarvan zijn in Australië nog meer zichtbaar dan elders op de aarde.
De hevige stormen veroorzaken extra sterke erosie. Daarnaast lopen steden en dorpen aan de kust meer overstromingsrisico’s.

In de periode tot 2070 voorzien wetenschappers een temperatuurstijging van ongeveer 6 graden Celsius in Australië. Ook dat veroorzaakt problemen op een continent waar veel regio’s al kampen met (extreme) droogte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.