Home

Achtergrond

Stadswacht in de slacht

Het nieuwste product van Europese regeldrift vanuit Brussel is een serie regels voor diervriendelijker slachten.

Daarmee probeert de Europese Commsisie de doorsnee Europese consument gerust te stellen, die graag een stuk vlees eet met het idee dat het dier een goed leven heeft gehad en pijnloos aan zijn einde is gekomen. De achterliggende gedachte van het EU-voorstel is prima: voorkom onnodig lijden van de 360 miljoen varkens, schapen, geiten en runderen en de enkele miljarden kippen die jaarlijks in de EU worden geslacht. Dus zorg voor effectieve verdoving en uniforme regels, ook wat betreft ruimingen van dieren bij uitbraken van grote dierziekten.

Nederlandse slachterijen lopen voorop in Europa, erkent ook de Europese organisatie van dierenbeschermers. In andere EU-landen is nog een hele weg te gaan. In die zin is het goed dat vanuit Brussel gepoogd wordt de teugels aan te halen en meer gelijkheid te creëren.
De goede bedoeling straalt van het voorstel van EU-commissaris Androulla Vassiliou, alsmede de politieke scoringsdrift gebaseerd op sentiment. Maar de voorstellen zijn niet reëel of effectief. Prima als zij ertoe leiden dat overal de beste verdovingstechnieken worden gebruikt, maar wat te zeggen van de verplicht door de slachterij aan te stellen toezichthouder dierenwelzijn? Een gevonden, onmogelijke functie - een stadswacht in de slacht.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.