Home

Achtergrond 160 x bekeken

Spoorambities uit NS-winst betaald

De Nederlandse Spoorwegen brengen bijna de helft op van de 4,5 miljard euro voorgenomen investeringen in het spoor.

Dit blijkt uit de stukken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Minister Camiel Eurlings presenteerde vorig najaar een actieplan voor het spoor tot het jaar 2020, dat een jaarlijkse groei van het aantal reizigers met 5 procent mogelijk moet maken. Voor de financiële dekking draait de NS voor een deel op. De 2 miljard wordt "grotendeels gevonden'' door een superdividend uit te laten keren door het spoorbedrijf, voor 100 procent eigendom van de Staat. Het is jaren niet voorgekomen dat de NS zo'n superdividend uitkeert.

Over de wijze van uitkeren en andere zaken praten de aandeelhouder - de minister van Financiën die over de staatsdeelnemingen gaat - en de Spoorwegen dit najaar. Voor die gesprekken zijn afgerond doet de NS geen mededelingen."We moeten in het belang van de klant en de ondernemingen wel forse investeringen kunnen blijven doen,'' zei een NS-woordvoerder. De Spoorwegen investeren zelf de komende jaren 3 tot 3,5 miljard euro in nieuw materieel en ontwikkeling van stations.

De overige 2,5 miljard euro die het kabinet in het spoor wil steken, bestaat uit een bedrag van 800 miljoen dat al opzij was gezet voor openbaar vervoer, en van 350 miljoen door een verschuiving binnen de spoorbegroting. De overige 1,35 miljard komt uit de pot van de afgeschoten Zuiderzeelijn tussen Amsterdam en Groningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.