Home

Achtergrond 207 x bekeken

'Splitsing België kost 7 miljard euro'

Een eventuele splitsing van België in drie staten kost per jaar 7 miljard euro extra.

Dat komt vooral door de extra ambtenaren en marketingkosten, stelde voorzitter Rudy Aernoudt van de pro-Belgische stichting België-Anders dinsdag in een rapport.

Vooral Vlamingen pleiten steeds luider voor het opdelen van België, omdat ze te veel zouden moeten betalen voor het armere Wallonië.
Maar Aernoudt rekent voor dat Vlaanderen er juist jaarlijks 1,2 miljard euro op achteruitgaat. Volgens hem heeft Vlaanderen als zelfstandig land 15 procent meer ambtenaren nodig en zo'n 1,75 miljard euro om zich internationaal te promoten. Wallonië gaat er volgens hem zelfs 7,2 miljard euro op achteruit.

De pro-Belgische stichting ziet grote efficiëntievoordelen als de Belgische federale staat wordt versterkt in plaats van opgedeeld. Dat zou Vlaanderen 7 miljard euro kosten besparen. Dat komt neer op 4 procent van het bruto nationaal product.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.