Home

Achtergrond 4 reacties

'Speenbiggen transport vodeed aan normen'

Het transport speenbiggen van de Nederlandse firma Vaex uit Reek dat in Oostenrijk in de buurt van Wenen van de weg is gehaald voldeed aan alle normen.

Dat stelt een woordvoerder van Vaex. Hij reageert op aantijgingen van de Stichting Varkens in Nood, dat het incident naar buiten bracht. Volgens Vaex ging het om een transport van speenbiggen dat in Duitsland was geladen en gecertificeerd. Er was volgens de woordvoerder voldoende drinkwater en ventilatie aan boord. Het transport werd op ongeveer anderhalf uur van de eindbestemming aangehouden tijdens een reguliere controle. Op last van de politie en de veterinair die er bij was gehaald moest de transporteur de helft van de biggen ter plekke lossen. Deze werden volgens de woordvoerder tijdelijk ondergebracht in een schuurtje zonder voorzieningen. De brandweer moest de biggen daar van water voorzien. De volgende dag kon de chauffeur nadat hij de andere helft van de biggen had afgeleverd ook deze dieren afleveren.

Volgens Stichting Varkens in Nood had het transport veel te veel dieren aan boord. De dieren zouden bekneld hebben gezeten en daardoor niet in staat zijn geweest om voldoende te drinken. De Vaex woorvoerder wijst er op dat het ging om een transport van speenbiggen van ongeveer 10 kilo per dier. Normale biggen die worden opgelegd voor de mesterij wegen tussen de 20 en 25 kilo. Hierdoor kan het lijken dat er veel te veel dieren aan boord waren. Vaex kreeg een boete opgelegd van 3.600 euro. Vaex vecht de opgelegde boete aan bij de rechter.

Varkens in Nood wijst er op dat Vaex de laatste jaren veel vaker in het nieuws is geweest met overtredingen van de transportregels. Varkens in Nood zegt aangifte hebben gedaan bij de AID.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  heeft diegene van het laatste bericht last van oud zeer vaex is laats voor een ander geval in oostenrijk na 2x hogerberoep vrygesproken dank u

 • no-profile-image

  Roel

  Als men die wagens controleert vind ik best maar dat moeten dan wel mensen doen die er verstand van hebben het is natuurlijk normaal als je speenbiggetjes geladen hebt dat er meer in kunnen dan biggen van 25 kilo een normaal mens kan dat meteen zien duss niks aan de hand.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ook al zouden er te veel varkens in die vrachtauto zitten . Als je bijna op de plaats van bestemming bent zou ik zeggen rij als de donder door en laadt ze dan snel af in plaats van nog een keer met die biggen rond te klooien . Als blijkt dat de lading aan de voorschriften voldoet vind ik het terecht dat varkens in nood de geleden schade betaald . Tevens is het aan te bevelen dat varkens in nood zich voortaan niet bemoeid met zaken waar het geen verstand van heeft . De nederlandse bond van huisvrouwen bepaald toch ook niet hoe de kerncentrales moeten worden gerund .

 • no-profile-image

  opgekuist staat netjes

  Zowel VAEX als HUNLAND moesten ze eens deporteren naar de plaats waar ze al eens samen enige tijd een rantsoen van water en brood kregen .
  Opgekuist staat netjes nietwaar ?

Of registreer je om te kunnen reageren.