Home

Achtergrond 239 x bekeken

Spaarpotje aanleggen

Investeringshonger blijft, bank financiert graag. de boer heeft echter buffer nodig.

Minder maar nog steeds veel. Boeren investeren nog steeds in hun bedrijf, ondanks de dalende prijzen en het vooruitzicht van een slechte conjunctuur in de wereld. Een voorbeeld: vier op de tien melkveehouders hebben plannen voor een radicale groei.

Het zegt iets over de wil en het optimisme van de boer om vooruit te komen. Het zegt ook iets over de risico’s die worden genomen. Bij een diep en lang prijsdal, zoals de varkenshouderij kent, kan het fout gaan.

Van de bank zou voorzichtigheid mogen worden verwacht, maar die is er niet. Vorig jaar zetten de banken 10 procent meer leningen bij de boeren weg. Dat gold voor alle banken: ze hebben geen marktaandeel van elkaar afgesnoept, maar de totale koek weten te vergroten. Ergo: de boer leende en leent steeds meer.

De trend van meer lenen speelt al 5 jaar. Sinds 2002 is het vreemd vermogen in het boerenbedrijf met een derde toegenomen. Het gemiddeld geleend bedrag in die periode bedraagt een half miljoen per bedrijf.

De gulheid en toeschietelijkheid van bankiers mag opvallend worden genoemd. Overal elders in het bedrijfsleven gaat de hand op de knip, als gevolg van de financiële crisis in de wereld. Het is niet gemakkelijk om geld los te krijgen voor een investering. De boer krijgt dat wel voor elkaar. De verklaring is simpel. Het onderpand dat de boer kan bieden – grond – is de veiligste belegging die er is. De bank loopt weinig risico. Ook al betreft het een tamelijk intensieve veehouder, met niet al te veel grond: bij de stijgende grondprijzen is de bank altijd gered.

Het risico voor de boer is echter groot. Door een terugtrekkende overheid overheersen de wetten van de vrije markt. Naast de varkenscyclus komt er een melkcyclus en een graancyclus. Vette jaren worden afgewisseld met magere tot broodmagere jaren. Voor die magere jaren moeten buffers worden aangelegd. Achteraf wijzen naar de bank is dan te laat.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.