Home

Achtergrond

'Spaanse ophef uitzending tomaat terecht'

De Spaanse tomatenteelt is in een uitzending van Netwerk ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.

Dat stellen de Nederlandse Landbouwraad in Spanje en handelskoepel FrugiVenta. Spanje heeft bij de Nederlandse ambassade opheldering gevraagd over de uitzending. Volgens de Nederlandse Landbouwraad Carel Heringa in Madrid wordt ten onrechte gesteld dat in Spanje geen biologische plaagbestrijding plaatsvindt. Ook de term gif wordt ten onrechte door Milieudefensie gebruikt, stelt hij. In die uitzending werden Spaanse tomaten door Milieudefensie in verband gebracht met relatief veel residusporen. Na de uitzending over Spaanse en Nederlandse tomaten hebben Spaanse politici opheldering gevraagd bij de Nederlandse ambassade. Exportkoepel Hortyfruta dreigt met de rechter als Netwerk niet rectificeert.

Handelskoepel FrugiVenta noemt de reactie van de Spanjaarden terecht. "Er komt heel goed Spaans product op de markt. Overschrijdingen zijn incidenten, anders kunnen ze nooit aan de retaileisen voldoen." Volgens Spaanse politici, telers en exporteurs is het programma misbruikt door een Nederlandse teler en Milieudefensie die met negatieve berichtgeving supermarkten willen overhalen Nederlandse tomaten te kopen. Milieudefensie voert cijfers van de Voedsel en Warenautoriteit aan om te wijzen op de residuen op Spaans product.

Tomatenteler Frank van Kleef die in Netwerk de verschillen tussen de Spaanse en Nederlandse teelt toelichttte, noemt de reactie overtrokken. "Ik heb in de uitzending gezegd dat het moeilijker is in Spanje biologische gewasbescherming toe te passen door de ziektedruk. In de uitzending zijn alleen feiten gemeld. In mijn ogen is er niets verkeerds gezegd." Milieudefensie hoopt dat Hortyfruta de rechtszaak doorzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.