Home

Achtergrond

Smaak paprika blijft achter

De smaak van de rode en gele paprika’s blijft achter. Dat signaal liet onderzoeker Ruud Maaswinkel van WUR Glastuinbouw gisteren weten op de presentatie van het rassenonderzoek.

“ Het smaakniveau is vrij laag en de rassen liggen dicht bij elkaar. De verschillen tussen de rassen zijn klein. Ten opzichte van tomaat is er nog een lange weg te gaan. Hier richten de zaadhuizen zich al langer op smaak.”

Volgens Maaswinkel moeten telers oppassen niet teveel de nadruk op productie te leggen en ook op smaak te letten. “Zolang de markt het nog geen probleem vindt, valt het wellicht nog mee, maar voor rauwkost kan het een probleem worden.”

WUR Glastuinbouw toonde gisteren de resultaten voor drie rassen gele en vier rode paprikarassen. Vooral bij rode paprika bleken de nieuwe rassen van Syngenta, Seminis en Enza het vergelijkingsras op opbrengst te verslaan. Ook op houdbaarheid blijken de nieuwe rassen goed te scoren.

Bij rode rassen was het onderscheid tussen vruchtgewicht opvallend. Telers hebben voor de Britse markt liever kleine vruchten. Het nieuwe rode ras van Syngenta lijkt hier vooral goed op aan te sluiten. Een consumentenpanel kon geen smaakverschillen onderscheiden en gaf 53 punten voor smaak. Een product als cherrytomaat scoort in dezelfde test rond de 80 punten.

Telers kiezen deze weken het ras voor het volgende teeltseizoen. De rassenkeuze wordt sterk beïnvloed door proeven met de nieuwe paprikarassen van de zaadhuizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.