Home

Achtergrond

Slechte beursweek voor agribusiness

Voor het overgrote deel van de agribusiness-ondernemingen was het een barre beursweek.

Op weekbasis wonnen maar vier fondsen aan waarde. Deels is dit het gevolg van het algemene pessimisme op de beurzen, veroorzaakt door mindere macro-economische voorspellingen. Het aandeel Unilever verloor aanvankelijk 6,5 procent, toen op woensdag bestuursvoorzitter Patrick Cescau aankondigde te vertrekken. Dat de onderneming Paul Polman van concurrent Nestlé wist te strikken als vervanger viel echter in goede aarde en het aandeel steeg weer.

Tyson Foods verloor donderdag fors terrein (8,5 procent); het verklaarde 23 miljoen aandelen op de markt te brengen. Zodoende 'verkoopt' de vleesproducent 517 miljoen dollar (363 miljoen euro) schuld, maar verzwakt het rendement per aandeelhouder.

CNH Global, John Deere en Agco verloren terrein (respectievelijk 9, 5 en 4,5 procent) doordat Terex, gigant in de aanpalende constructie-industrie, zijn winstdoelstelling fors naar beneden bijstelde. Op weekbasis verloren ze meer dan 10 procent. De dalingen van grondstofprijzen eisten tevens hun tol.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.