Home

Achtergrond 163 x bekeken

Sierteelt kan miljoenen besparen

De sierteelt is gebaat bij de oprichting van een logistiek centrum.

Op jaarbasis kan dit de sector vele miljoenen euro’s aan kosten schelen. Dat concludeert de logistieke ondernemersorganisatie EVO in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De sierteeltsector heeft te maken met toenemende kostendruk. Volgens EVO liggen de belangrijkste knelpunten in het grote aantal transportbewegingen met een vaak lage beladingsgraad van vrachtwagens of treinen. Van onderlinge afstemming is onvoldoende sprake. Uit het project Besparen in Ketens blijkt dat de grootste besparing mogelijk is met een logistiek centrum. Hier worden goederen daadwerkelijk versleept. De veiling krijgt een virtueel karakter en staat los van de fysieke handelsstromen.

Een uitgewerkte businesscase heeft aangetoond dat een besparing van 140 miljoen euro per jaar (13,5 procent van de kosten) mogelijk is op de activiteiten die nu worden uitgevoerd. Nu vinden de activiteiten plaats op 120.000 vierkante meter, in het concept op 43.000 vierkante meter.

De ruimtebesparing is mogelijk door bundeling van activiteiten en een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn. Naast economisch, is het ook ecologisch verantwoord, aldus EVO. De CO2-uitstoot wordt bij optimaal gebruik gereduceerd met 65 procent.

Voor de export naar Frankrijk, Engeland en Duitsland kan het cross-dockingsysteem effectief zijn. Dit betekent dat verschillende leveranciers van een klant hun waar naar centrale magazijnen rijden waar ze worden samengevoegd tot één lading.

Of registreer je om te kunnen reageren.