Home

Achtergrond 253 x bekeken

Samenwerking moet witlofteelt verbeteren

Samenwerking tussen Agrifirm en Chiconsult moet leiden tot een hoger rendement van de witlofteelt, die al jaren onder druk staat.

Dit voorjaar legden Agrifirm en Chiconsult in samenwerking met onafhankelijk laboratorium Altic op meerdere locaties bemestingsproeven aan in het gewas witlof. Deze proeven zijn onder andere een vervolg op de goede ervaringen die Agrifirm en Chiconsult in 2007 hadden met het gebruik van een nieuwe vloeibare meststof. Om deze proeven verder te optimaliseren en uit te breiden, werken Chiconsult en Agrifirm samen.

Op één locatie is een uitgebreide blokkenproef aangelegd. In het seizoen wordt de beschikbaarheid van voedingselementen in de grond gevolgd d.m.v. de Spurway- bodemanalyse. Tevens wordt de nutriëntenopname door het gewas in kaart gebracht door het doen van plantsapanalyses. Samen met de uiteindelijke opbrengstresultaten en de combinatie van deze bodem- en gewasanalyses, kan de optimale bemesting tijdens de teelt worden vastgesteld.

De verschillende objecten worden ook tijdens de trekfase gevolgd. Gedurende het groeiseizoen wordt het groeiverloop van de witlof in de diverse behandelingen nauwkeurig in kaart gebracht. Belangrijke kengetallen in de witlofteelt zijn de wortelinhoud en wortelgroei. De effectmetingen zullen zich daarop concentreren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.