Home

Achtergrond

Rel over 'lippenstift'-opmerking Obama

In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is een rel ontstaan over een opmerking van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama.

Het campagneteam van John McCain eiste vandaag excuses omdat Obama de running mate van zijn Republikeinse tegenstrever zou hebben vergeleken met een varken.

"Je kan een varken lippenstift opdoen, het blijft een varken'', zei Obama dinsdag op een verkiezingsbijeenkomst. Hij doelde op de belofte van McCain dat die na het presidentschap van zijn partijgenoot George Bush voor verandering zal zorgen. Volgens Obama is een echte 'change' alleen met hem mogelijk.

Het team van McCain noemde de opmerking echter beledigend, laag en seksistisch omdat Obama vicepresidentskandidaat Sarah Palin op de korrel zou nemen. Palin noemde zichzelf vorige week op de Republikeinse conventie een "pitbull met lippenstift''.

Op internet circuleert inmiddels een campagnespotje van McCain waarin de uitspraken van Palin en Obama na elkaar worden vertoond. Vervolgens is het de beurt aan een tv-presentatrice die stelt dat Obama's opmerking laat zien dat seksisme een "voortdurende en geaccepteerde rol'' speelt in de Amerikaanse samenleving.

Obama sprak in een reactie van "leugens en gespeelde woede'' door het Republikeinse kamp. Volgens de Democraat is een onschuldig bedoelde opmerking uit zijn verband gerukt om de aandacht van de echte problemen in het land af te leiden.

Obama trok een vergelijking met het beruchte spotje van de Swift Boat Veterans For Truth van vier jaar geleden. Daarin beweerden zeven Vietnam-veteranen dat de toenmalige Democratische presidentskandidaat John Kerry gelogen heeft over zijn heldhaftige optreden in Vietnam. De campagne van Kerry was juist om zijn Vietnamverleden opgebouwd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.