Home

Achtergrond

'Reddingsplan VS niet voor woensdag in Senaat'

De Amerikaanse Senaat buigt zich naar verwachting op zijn vroegst woensdag over een uitgeklede versie van het reddingsplan voor de financiële sector van minister van Financiën Henry Paulson.

Dat hebben verscheidene bronnen in het Congres zondag gemeld. Het voorstel wordt waarschijnlijk maandag behandeld in het Huis van Afgevaardigden.

De nieuwe versie van het reddingsplan, waarover in de nacht van zaterdag op zondag een voorlopig akkoord werd bereikt, stelt direct 350 miljard dollar aan publiek geld beschikbaar om banken te verlossen van onverhandelbare effecten. Elke uitgave boven dat bedrag moet opnieuw worden goedgekeurd door het Congres. Het maximaal beschikbare bedrag is 700 miljard dollar.

Het voorstel beperkt zich niet langer tot de allergrootste banken die aan de beurs zijn genoteerd. Ook kleinere, lokale banken en pensioenfondsen kunnen van de regelingen gebruikmaken. Verder voorziet het compromisvoorstel in scherp toezicht op de uitvoering van het programma en stelt het paal en perk aan hoge vergoedingen en gouden handdrukken voor topbestuurders.

De regering krijgt een belang in de bedrijven die gebruikmaken van de overheidshulp. Dat moet ervoor zorgen dat de belastingbetaler ook profiteert als die bedrijven er bovenop komen. Het is de bedoeling dat de overheid opgekochte bezittingen weer doorverkoopt. Als de markt eenmaal is gekalmeerd, is het niet uitgesloten dat daarbij zelfs winst wordt gemaakt.

Ditmaal lijken ook de Republikeinen het voorstel te steunen, al moeten de handtekeningen nog worden gezet. Senator Judd Gregg liet in elk geval weten zelf achter het nieuwe plan te staan. Ook de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Roy Blunt, zou nu wel akkoord gaan. Beiden waren belangrijke onderhandelaars aan Republikeinse zijde.

De Republikeinen lagen vorig week nog dwars. Zij zagen het niet zitten om gemeenschapsgeld te gebruiken om bedrijven te redden, zonder dat daar strenge voorwaarden aan waren verbonden. Zij kwamen met een alternatief idee, dat de verantwoordelijkheid bij private partijen legde. De Democraten bestempelden dat voorstel echter als onwerkbaar.

Het nieuwe plan omvat ook voorzieningen ter bescherming van huizenbezitters die moeite hebben met de aflossing van hun hypotheek. De kredietcrisis begon vorig jaar met problemen in het lagere segment van de Amerikaanse hypotheekmarkt, die via ingewikkelde en ondoorzichtige beleggingsproducten doorsijpelden naar andere marktsegmenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.