Home

Achtergrond 2 reacties

Rabobank: Marktherstel glastuinbouw vergt 2 jaar

Telers zullen over twee jaar een hogere opbrengst zien door een marktherstel.

De bedrijven moeten deze saneringsfase zien te overbruggen, zo stelt de Rabobank. Telers wijten het overaanbod in glasgroente ook aan de bank die met leaseconstructies een te snelle areaalsgroei bevordert.

Dat bleek maandag op de ledenavond van LTO Glaskracht Westland. De Rabobank gaat bij haar financieringsbeleid uit van een wetmatige marktcyclus. Volgens directeur bedrijven van Rabobank Westland Jaap Breugem zal het aanbod internationaal krimpen door de huidige energiecrisis. Deze saneringsfase beloopt twee jaar, stelde hij. "De opbrengstprijs tendeert altijd naar de kostprijs, maar daarvoor moet eerst het aanbod afnemen."

Hoe sterk het aanbod moet teruglopen is op dit moment niet duidelijk. "Het is ook niet alleen in Nederland waar bedrijven zullen stoppen. In andere Europese landen hebben tuinders het nog zwaarder. Nederland heeft een concurrentievoorsprong op deze landen."

De Rabobank kreeg kritiek van aanwezige tuinders. "De bank heeft met de leasemogelijkheid een onnatuurlijk snelle groei mogelijk gemaakt van het glasgroenteareaal", stelde een tuinder. "De Rabobank heeft maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen zo hoog in het vaandel staan, maar laat de bank hier maar eens goed over nadenken", stelde een andere teler.

Volgens Breugem (Rabobank) moeten alle leasecontracten ook op reguliere wijze gefinancierd kunnen worden en worden zo geen bedrijven met te lage vermogenspositie aan groei geholpen. Verder doet de bank niet aan sectorbeleid, stelde hij. "Als er vijf grote tomatenbedrijven zijn langs geweest, zullen we de zesde net zo beoordelen als de eerste."

Volgens Breugem heeft 20 procent van de Westlandse tuinders liquiditeitsproblemen, maar is er een andere groep tuinders die overweegt te stoppen. "Het is nog onderbelicht gebleven, maar kun je het ook mentaal aan? Tuinders zien de waarde van het bedrijf dalen en moeten tonnen eigen vermogen aanwenden. Opgeteld bij de groep van 20 procent is de groep mogelijke stoppers groter."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan

  voor een bank is er maar een manier om geld te verdienen, en dat is door geld uit te lenen. hoe een bank dat doet maakt niet uit zo lang er maar binnen de wet wordt gewerkt. grootste voorbeeld is zich aan het uit werken in de USA, miljoenen mensen verliezen hun huizen.
  de banken die al dit geld uit-leenden worden door de staat verder geholpen met belasting geld. het zelfde geld voor glas tuin bouwers,zij moeten de volgende twee jaar maar door zien te komen meestal met met meer geleend geld tegen hogere rentes. wie verdiend er aan? de bank.

 • no-profile-image

  Jan Hartink

  Ik ben blij dat de Rabobank kan voorspellen dat het over 2 jaar weer beter gaat, hadden de heren niet betre wat sneller in hun glazen bol kunnen kijken dan waren er nu niet zoveel problemen geweest.
  Wat betreft de stoppers dit zijn allemaal kleinere bedrijven dus het areaal neemt maar weinig af (slimme bank die Rabobank).

Of registreer je om te kunnen reageren.