Home

Achtergrond 554 x bekeken

Rabo: bankroet Lehman 'positief'

Het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers is een onderdeel van de oplossing voor de kredietcrisis.

De Nederlandse kredietverstrekking is niet in gevaar. Dat stelt chef-econoom Wim Boonstra van de Rabobank Groep. Het bankroet kan zelfs positief uitpakken.

Het faillissement van Lehman veroorzaakte afgelopen dagen het nodige tumult op de financiële markten. Niet alleen Wall Street, maar ook de beurzen in Azië en Europa stonden onder druk.

Fortis Bank verklaarde als enige Nederlandse bank leningen en obligaties te hebben uitstaan bij Lehman Brothers. De verwachting is dat de Nederlands-Belgische bank tientallen miljoenen euro’s moet afschrijven.

Boonstra noemt de directe gevolgen van het spectaculaire failliet voor Europa niettemin zeer beperkt. "Niet het succes van een individuele bank als Lehman Brothers, maar het interbancaire gebrek aan vertrouwen is het echte probleem van de kredietcrisis. Het failliet is dan ook een deel van de oplossing. Er zijn banken die balansproblemen hadden en nu de financiële sector wordt ontdaan van dergelijke minder presterende banken, kan het vertrouwen weer toenemen."

Voor de Nederlandse banken is het verdwijnen van Lehman Brothers wellicht per saldo positief, denkt Boonstra. "Algemene banken verdienen hun geld op veel verschillende terreinen. Met het verdwijnen van Lehman Brothers verdwijnt een aanbieder van niet-kredietwaardige hypotheken."

Het Nederlandse spaargeld is volgens Boonstra verzekerd en de val van Lehman Brothers heeft geen gevolgen voor de verstrekking van leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.