Home

Achtergrond

Pyromaan 't Zandt op vrije voeten

Johnny B., de vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, is op vrije voeten.

De rechtbank heeft vandaag tijdens een pro formazitting besloten zijn voorlopige hechtenis op te heffen. B. zat sinds december vorig jaar vast op verdenking van negen brandstichtingen in het dorp. De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis op te heffen, omdat de kans aanwezig is dat de straf van B. lager uitvalt dan de periode die hij al vast zit. De rechter zegt zich wel te realiseren dat het ernstige feiten betreft en dat de inwoners van 't Zandt geschokt zullen reageren op het besluit. Ook het feit dat de voorlopige hechtenis van B. slechts gebaseerd was op twee strafbare feiten, brandstichting en een poging daartoe, deed de rechter besluiten B. voorlopig op vrije voeten te stellen.

Tijdens de zitting bleek verder dat de poederbrieven die naar aanleiding van de reeks branden werden verstuurd, waarschijnlijk door B. zelf zijn geschreven. De brieven werden in mei dit jaar verstuurd naar onder meer regionale media en inwoners van 't Zandt. De schrijver ervan claimde in de brief dat hij de brandstichter was en eiste vrijlating van Johnny B.
Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgewezen dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten. Hoewel het DNA niet op alle enveloppen is teruggevonden, gaat het NFI ervan uit dat ook de andere brieven door B. zijn geschreven.

B. ontkende vandaag de brieven te hebben geschreven omdat hij op het moment dat de brieven werden verstuurd al vast zat. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden.
Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De branden hielden het dorp lange tijd in de greep. Uiteindelijk werd zelfs de hulp van het leger ingeroepen om de pyromaan in de kraag te vatten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.