Home

Achtergrond 255 x bekeken 15 reacties

PvdA-nota: geen hamburger maar pasta

De Europeanen moeten hun eetgewoonten aanpassen: geen Amerikaans maar een Zuid-Europees dieet.

"Met minder vlees en meer granen.'' Dat staat in de eerste conceptversie van het PvdA-programma voor de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Het programma, dat dinsdag is bekendgemaakt, werd opgesteld onder leiding van oud-minister Jan Pronk. Hij pleit voor een voedselvoorziening waarbij minder landbouwgrond wordt gebruikt, minder pesticiden, minder uitstoot van broeikasgassen en minder vervuiling. Bovendien moet Europa overstappen op duurzame landbouw tegen lagere kosten.

PvdA'ers kunnen tot 18 oktober reageren op het concept van Pronk. Eén van de vier kandidaten voor het PvdA-lijsttrekkerschap heeft zich alvast aangesloten bij Pronk. "Een doorbraak in de PvdA. Dit past mij als een jas'', aldus Jacques Monasch.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Laat hij (lees ook PVDA) zich even met z'n eigen zaken bemoeien en niet met wat ik wel of niet moet/wil/kan eten.
  Ik denk dat na zoveel jaar overmatig alcoholgebruik e.e.a. in de grijze massa bij Pronk niet meer naar behoren functioneert. Tijd om dag te zeggen denk ik dan maar, DAAAAAAAAAAAG Pronk

 • no-profile-image

  Jan van 't Ende

  Een goed idee. Het plan kan naar mijn mening aangevuld worden met aardappelen als basis voedsel.
  Daarnaast een opmerking over de groenten. Eet groente geteeld in de volle grond en in de regio. Dus niet geteeld in kassen en op verre afstand.
  Het bespaard veel energie is goedkoper en daardoor ook beter voor het milieu.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Jantje, Jantje toch, nu ben je toch al op een leeftijd waarop je de dingen reeel zou moeten kunnen onderscheiden van fictie. In jouw beginperiode als Minister van Ontw.samenw. hebben we regelmatig de degens gekruist wanneer er weer een aanvraag bij je werd gedeponeerd voor ondersteuning voor een project. Towen al was je zo flexibel als een lantaarnpaal en nog steeds is er niets aan je veranderd. Overal waar je verschijnt/verscheen ontstond er onrust. Een advies mijnerzijds - inmiddels ook al weer 74 jaafr - stop met alles behalve met lezen. Je tijd is geweest! Stop met het verkondigen van verdere onzin.

 • no-profile-image

  Marcel

  Terug naar ot en sien en allemaal boeren knechten die kruipen over het land om het onkruid te wieden en de oogst binnen te halen. Wie zal dat betalen?? Ikke niet, dus welke gek zal nu nog stemmen op de PvdA??

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De PvdA heeft altijd al in sprookjes gelooft, na het multiculturele debacle nu weer deze onzin, op naar de 0 zetels

 • no-profile-image

  Hajo

  toevallig laat ik niemand bepalen wat ik wil eten, zeker niet door pruimenmondje Pronk.

 • no-profile-image

  boer

  Ik bepaal zelf wel wat ik eet, daar heb ik die communisten echt niet voor nodig

 • no-profile-image

  Johan

  PvdA(rmoe) op naar de 0 zetels. Wat een suicidale plannen van de PvdA. Omdat de wereldbevolking vooral in de meest primitieve landen al 30jaar groeit als kool door verregaande ontwikkelingshulp uit het westen moet nu de westerse volkeren hun dieet aanpassen om de miljarden nieuwkomers te eten tegeven? Zeker om ruimte te maken voor nog 4miljard mensen zodat we daarna alleen nog modder mogen eten??

 • no-profile-image

  Rik

  Heeft ooit iemand onderzocht of ik van een kilo vlees meer of minder verbrandingswaarde krijg dan pakweg 2 kilo graan? Immers na het nuttigen van een pasta heb ik snel weer trek terwijl ik na stampot met jus en spek de hele tuin kan omspitten. Mensen zijn evenals varkens en kippen omnivoren die dierlijk voedsel nodig hebben. Gevarieerd eten, gezonder kan het niet.

 • no-profile-image

  boer

  MMMM,lekker 50 gr pasta en 400 gr vlees,lekker!!!

 • no-profile-image

  Jannes

  Een knap staaltje betutteling. Van de wieg tot het graf, nu moet de PvdA alleen nog het tolietpapier bepalen waarmee we onze r... mee af mogen vegen...

 • no-profile-image

  ineke

  De gedachte er achter is natuurlijk niet slecht. De zuid-europese manier van eten is veel beter dan de amerikaanse. Veel groenten, tomaten, olijfolie, pasta en... aardappelen, maar bijan altijd gecombineerd met vlees of vis. Het gezonde ervan wordt bepaald door de kwaliteit van de producten en de redelijke porties van alles en niet de grote lappen vlees die weggeschrokt worden. De milieuwinst bereik je door producten te eten die dicht bij huis worden geteeld. Nederlands voedsel dus. En om in Pronk zijn straatje te praten: drink er ook een lekker glaasje bij en geniet!
  Maar dat een politieke partij ons gaat opleggen wat en hoe we moeten eten is een stap te ver. Mensen zijn altijd nog verantwoordelijk voor hun eigen doen en laten; al is dat de PvdA onbekend. Die willen zelfs ons voedsel nog vóór gaan kauwen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De Pvda is altijd goed geweest de ruif (van anderen) leeg te eten. Ze kunnen zich beter bezig houden met de vraag hoe je hem vol krijgt. En wat bedoeld Jantje met lagere kosten? Voor de consument of producent.?

 • no-profile-image

  Ans

  Eindelijk weer een positief geluid mbt duurzaamheid in relatie tot voedsel. Wel jammer dat er alweer een eetadvies aan is gekoppeld. Dat gaat een stap te ver.

 • no-profile-image

  Leo D

  Op zich geen onzinnige gedachte. Als boer hoef je de door Mc D en groeihormonen afgemeste Amerikanen niet als je klanten te beschouwen. Maar dan volgt de stelling ; duurzaam geprocuceerd tegen lagere kosten. Ja mijnheer Pronk zo herkennen we de socialistische sofa betweter weer. Verander deze zin snel in ;duurzaam geproduceerd tegen faire opbrengsten voor de producent.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.