Home

Achtergrond 217 x bekeken

Protest tegen megastal in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland zou de bouw van een megastal in Middenmeer moeten tegenhouden.

Dat vinden Milieudefensie en de Dierenbescherming die vanochtend een opblaasbare kip van enkele meters hoog plaatsten op de plek in Middenmeer waar plannen zijn om 1,6 miljoen slachtkippen te gaan houden.

De organisaties maken zich zorgen over de gevolgen die de komst van het grote bedrijf kan hebben voor het welzijn van de kuikens en het milieu. Ze hopen dat de provincie Noord-Holland het voorbeeld van Groningen volgt dat onlangs de bouw van megastallen verbood. Milieudefensie: "De samenleving wil immers geen dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn."

Tegenstanders proberen de komende tijd 5000 handtekeningen te verzamelen. Als dat lukt kunnen ze het provinciebestuur via een burgerinitiatief laten oordelen over een mogelijke stop op megastallen in Noord-Holland. Het initiatief wordt onder de aandacht gebracht met een ludieke 'plofkippentour' langs Noord-Hollandse gemeenten. "De provincie kan veel doen. Nu ligt er een plan voor Middenmeer, maar het zou overal in de provincie kunnen gebeuren'', vindt Wouter van Eck (Milieudefensie).

Milieudefensie opende eerder op internet het meldpunt varkensflat, dat een overzicht geeft van alle plannen voor megastallen. Via internet, www.stopveefabrieken.nl, voorziet de groepering bezorgde omwonenden van advies.

De opblaaskip in het weiland bij Middenmeer symboliseerde vandaag de bezwaren van het houden van 'plofkippen', zoals Milieudefensie het typeert. "Deze kuikens worden in zes weken tijd van ei tot slachtkip van twee kilo gefokt. Dit leidt tot veel dierenleed en milieuvervuiling.'' Het plan voor Middenmeer is volgens de groepering voor de grootste kippenfabriek in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.