Home

Achtergrond

Proef met Led's op andere manier voortgezet

De proef met LED-verlichting bij Van der Kaaij in Tinte wordt eind dit jaar voortgezet.

"De vorige proef was een valse start. Bij de nieuwe proef moet blijken of de productie onder led's vergelijkbaar is met SonT-lampen en de energiebesparing uitkomt op vijftig procent."

Dit zei Willem van Dijk, bedrijfsleider van Red Star Trading, gisteren tijdens het Energiecongres in Poeldijk. Bij de eerste proef die het afgelopen seizoen liep, hadden de lampen 100 µmol/s/m2 als output moeten geven, wat vergelijkbaar zou zijn met 16.000 lux SonT lampen. "Echter, na metingen bleek dat de werkelijke output slechts 21 µmol/s/m2 was, vergelijkbaar met 3800 lux SonT lampen", aldus Van Dijk. Hierdoor leverde de tomaten onder led’s een lagere productie op dan de tomaten in de SonT-kas. Toch is Van Dijk er zeker van dat led-licht wel degelijk '‘iets doet' met het gewas. "Vergeleken met het spectrum van SonT was het led-spectrum twee keer efficiënter."

De nieuwe proef start 15 december en gedurende de teelt zullen de resultaten geëvalueerd worden. Er worden combilampen opgehangen met 95 procent rood licht en 5 procent blauw licht. In deze proef zal 4,5 keer meer intensiteit van led's worden opgehangen dan de eerste proef, namelijk 95 µmol/s/m2. De proef vindt net als de eerste proef plaats op 8.000 m2.

Het energiecongres was georganiseerd door gemeente Westland en LTO Noord Glaskracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.