Home

Achtergrond 235 x bekeken

Prijs voedingsmiddelen ten opzichte van juli gedaald

Prijzen voor voedingsmiddelen stegen 7 procent ten opzichte van vorig jaar, maar daalden licht ten opzichte van juli. De inflatie bereikte in juli het hoogste niveau sinds 2002, en ligt 1,2 procent boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Wanneer de Europees Geharmoniseerde methode (HICP) wordt toegepast, is de inflatie 3 procent.

De ECB besloot dan ook de basisrente op 4,25 procent te houden, het hoogste niveau in de laatste 7 jaar. Eerder werd gespeculeerd dat de gedaalde olieprijs en economische beslommeringen de ECB mogelijk tot een renteverlaging zouden brengen.

De prijs van fruit lag in augustus 10,4 procent hoger dan een jaar eerder, en is in vergelijk met juli 0,7 procent opgelopen. De prijs van melk bleef nagenoeg onveranderd 15,7 procent hoger liggen dan in 2007.

De prijs van vlees accelereerde eveneens maand-op-maand, en wel met 0,8 procent. Vergeleken met vorig jaar betaalt de consument 4 procent meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.