Home

Achtergrond 149 x bekeken

Premier Thailand moet aftreden

Premier Samak Sundaravej van Thailand moet aftreden.

Dat is het gevolg van een uitspraak vandaag van het Constitutioneel Hof. Volgens de rechters heeft Samak de grondwet overtreden doordat hij als presentator van een kookprogramma op een Thaise televisiezender optrad.

Door de uitspraak wordt ook het kabinet ontbonden. De politieke carrière van Samak lijkt echter niet in gevaar te komen. De regerende Partij van de Volksmacht (PPP) had van tevoren al aangegeven Samak ogenblikkelijk opnieuw te zullen voordragen voor het premierschap.

De grondwet verbiedt premier en ministers te werken voor op winst georiënteerde privéondernemingen. Dit zou belangenverstrengeling immers in de land kunnen werken.

Samak ligt zwaar onder vuur. Demonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) houden al wekenlang regeringsgebouwen bezet. Zij eisen het vertrek van de premier, die zich volgens hen schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Samak is een medestander van ex-premier Thaksin Shinawatra, die twee jaar geleden door het leger werd afgezet. Tegen Thaksin loopt een rechtszaak wegens grootschalige fraude. De voormalige regeringsleider is uitgeweken naar Groot-Brittannië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.