Home

Achtergrond 7 reacties

Populariteit agrarisch onderwijs neemt toe

De populariteit van agrarische opleidingen is toegenomen.

Het aantal eerstejaarsstudenten dat een agrarische HBO- of WO-studie gaat volgen is 12 procent hoger dan vorig jaar. De toegenomen populariteit volgt na een aantal jaren waarin steeds minder eerstejaarsstudenten zich aanmeldden voor een agrarische opleiding. Waar zich vorig jaar nog 1.253 studenten aanmeldden voor een agrarische opleiding, zijn dat er dit jaar 1.414. De grootste toename is te zien bij de dier- en Veehouderijopleidingen en de tuinbouwopleidingen bij de verschillende hogescholen.

Volgens Dirk de Groot, instroombegeleider van de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Dronten, is de toename vooral te danken aan het grotere aantal eindexamenkandidaten. "Afgelopen schooljaar heeft bijna tien procent havisten meer eindexamen gedaan. Daardoor stromen meer scholieren door", aldus De Groot.

"Maar ook het feit dat het goed gaat in sector draagt bij aan de toegenomen populariteit van het agrarische onderwijs. Ouders zullen een opleiding aan bijvoorbeeld de HAS niet meer zo snel ontmoedigen" Aan Wageningen Universiteit zijn vooral de tuinbouwopleidingen populair. In vier jaar tijd is het aantal aanmeldingen bijna verdrievoudigd van minder dan 10 naar meer dan 20. Per 2011 moet dat zijn opgelopen naar 30. Een nieuwe naam voor de opleiding die nu nog Plantenwetenschappen heet, moet zorgen voor die groei. Volgens WUR kan een andere naam de drempel voor scholieren verlagen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  toch neemt het aantal boeren af

 • no-profile-image

  gert

  vooral bij dier- en veehouderijopleidingen zijn populair,veel meisjes willen in de paardenhouderij

 • no-profile-image

  piet

  in de veehouderij is ook al niets te verdienen. ze weten van zottigheid niet wat ze moeten schrijven over ons.

 • no-profile-image

  Michel Weerdenburg

  Studie plantenwetenschappen trekt meer studenten??
  Nogal relatief...
  20 jaar geleden waren er 4 studies (tuinbouw, veredeling, pathologie en akkerbouw) die ieder meer dan 30 studenten trokken die tegenwoordig gefuseerd zijn tot de studie plantenwetenschappen. die huidige 20 studenten klinkt nog niet erg hoog.
  Ik vind wel dat er nog veel meer studenten naar plantenwetenschappen moeten gaan, gelukkig gaat het de goede kant op.

 • no-profile-image

  .

  Je voelt hem al, van tuinbouw naar plantenwetenschappen en straks van plantenwetenschappen naar natuurwetenschappen. Dit zijn straks banen met loongarantie uit de europese subsidiepot.

 • no-profile-image

  pierre

  Op inholland zijn er nu maar 6 t.o.v. 11 tuinbouwstudenten vorig jaar! vraag me af of het dan ook echt voor de HBO tuinbouw geld.
  het gaat goed in de sector staat in het artikel. mogen ze dan wel onderscheidt in maken tussen land en tuinbouw want de tuinders hebben het nou toch allemaal niet beter dan vorig jaar over het algemeen...

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...gewoon even 'achter de schuur'luisteren...(o.a. op CD Normaal) en ge weet weer precies waar ge aan toe bent....
  ...maar Plasje hangt de vlag uit als haar zoon van 12 in de voetsporen van z'n moeder besluit om een HBO opleiding te volgen in haar vakgebied...!!!!, maar ik zal hem niet stimuleren, wel helpen .....
  ...en dan zegt mijn omgeving : ben jij gek! laat die jongen iets leren waar hij 'n brood mee kan verdienen.....m.a.w......
  en toen zweeg Plasje stil......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.