Home

Achtergrond

Poldermoskee begint veelbelovend

De Poldermoskee in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart heeft een veelbelovende proefperiode achter de rug.

Sinds de vastenmaand ramadan dinsdag van start ging, is er elke avond een gebed. ”Vanaf dag één was het heel druk”, aldus oprichter Mohammed Cheppih (31).

”De verwachting voor de eerste avond was dat er tien tot vijftien man zouden komen, maar het waren er zestig tot zeventig. Gisteren zaten we ver boven de honderd. Dat geeft een goed gevoel”, vertelt hij.

Vrijdag opent de moskee officieel de deuren, de eerste van zijn soort in Nederland. Het gebedshuis richt zich op moslimjongeren met verschillende etnische achtergronden, maar die één ding gemeen hebben: ze zijn geboren en getogen in Nederland. Daardoor hebben ze andere behoeften dan hun ouders.

De preken in de Poldermoskee zijn dan ook in het Nederlands. Vrouwen kunnen bidden in dezelfde zaal als mannen, maar hebben ook een aparte ruimte. Behalve het gebed en de preken zijn er lezingen, debatten en loungeavonden met islamitische muziek of film. En ook niet-moslims zijn van harte welkom. In het bestuur zit er zelfs een.

Dat alles lijkt baanbrekend, maar is het niet helemaal. In feite gaat de Poldermoskee uit van de pure islam, legt Cheppih uit. In de beginperiode van die religie stonden gebedshuizen midden in de samenleving. Zowel moslims als niet-moslims kwamen er om te bidden of te debatteren.”De moskee moet breder zijn dan alleen het gebed. Zo is het ook begonnen.”

Hoe veelbelovend de aanloopfase van de nieuwe religieuze instelling ook was, er is één levensgroot probleem: geld. Het gebedshuis wil geen buitenlandse financiers en moet daarom in Nederland op zoek naar middelen. Vooralsnog met weinig succes.
De gemeente Amsterdam heeft subsidieverzoeken tot nu toe geweigerd en particulieren hebben de portemonnee ook nog niet echt getrokken. De jonge generatie moslims is volgens Cheppih niet gewend om geld aan hun moskee te geven. ”De oudere generatie doet dat wel.”

Dat probleem laat hij echter aan anderen over. Na vijf jaar te hebben geijverd om de Poldermoskee op richten, trekt Cheppih zich vrijdag na de opening terug. Het is dan aan het bestuur, dat vanzelfsprekend uit jongeren bestaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.