Home

Achtergrond

Platform: aardwarmte levert golf aanvragen op

In de glastuinbouw bestaan zeker twintig initiatieven van tuinders of overheid om te boren naar aardwarmte.

Dat meldt het platform Geothermie, dat adviseert over deze kostbare maar kansrijke projecten.

Consultant Victor van Heeke­ren van het platform zegt sinds de eerste gunstige evaluatie van de boring in Bleiswijk een golf van aanvragen van tuinders te heb­ben ontvangen. "Het gaat om rijpe en voorlopige plannen, alles door elkaar. Het zijn tuinders die er­over nadenken tot aan telers die stappen ondernomen hebben. Tuinders zijn snelle beslissers. Ik denk dat er volgend jaar al boor­torens staan in Zuid-Holland."

Van de twintig aanvragen tot informatie of advies bij het Plat­form zijn naar schatting vier overheidsinitiatieven. "Het mee­rendeel van de aanvragen is van particuliere tuinders, maar tuin­ders hoeven zich hier niet te mel­den."

Rabobank Nederland werd re­cent lid van de achterliggende stichting van het platform. Van Heekeren is verheugd. "Het is een teken dat de financiële wereld in­eens tot de conclusie komt dat dit een kansrijke ontwikkeling is voor de toekomst."

Dinsdag werd ook bekend dat Oostland zich opmaakt voor twee aardwarmteprojecten. In op­dracht van de provincie Zuid-Hol­land gaan daar twee aardwarmte­projecten van start. Dat laat het Innovatieplatform Glastuinbouw Oostland (IGLO) weten aan het Weekblad Groenten en Fruit. Het zou gaan om twee aardwarmteprojecten in de regio Wilgenlei en de Over­buurtsche Polder, maar een woordvoerder van de gemeente Lansingerland wil er nog niet meer over kwijt.

Ook andere teeltgebieden in Nederland zijn kansrijk, stelt Van Heekeren. Uitzondering op korte termijn is Zeeland waar aard­warmte pas na ontwikkeling van de techniek echt in zicht komt. Voor elektriciteitsproductie is aardwarmte nog niet geschikt

Lees ook Oostland maakt zich op voor twee aardwarmteprojecten

Of registreer je om te kunnen reageren.