Home

Achtergrond 179 x bekeken

Plasterk wil bewuste keuze van studenten voor master

Studenten aan de universiteit kiezen na hun bachelor te vaak automatisch voor een master in dezelfde studierichting.

Onderwijsminister Ronald Plasterk wil dat studenten bewuster stilstaan bij de mogelijkheid om na hun bachelor te gaan werken.

Dat heeft de bewindsman vandaag gezegd bij de opening van het academisch jaar. Plasterk wil dat bacheloropleidingen van universiteiten een meer eigenstandig karakter krijgen. Op die manier moeten studenten ook voor een master in een andere studierichting kunnen kiezen.

Vorige maand zei Plasterk al dat bacheloropleidingen een meer volwaardige opleiding moeten worden. De Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat de bachelor in het wetenschappelijk onderwijs op dit moment niet als een afgeronde studie kan worden gezien.

Studenten die besluiten na hun bachelor verder te studeren, hoeven wat Plasterk betreft niet automatisch een master in dezelfde studierichting te kiezen. De minister praat binnenkort met de studentenorganisaties over zijn voorstel.

Tijdens de opening van het academisch jaar prees Plasterk het initiatief van de Universiteit van Amsterdam om een oriëntatiejaar in het leven te roepen. Het gaat om een eerste studiejaar met een breed, algemeen pakket waarin studenten die twijfelen aan hun studiekeuze zichzelf en hun mogelijkheden beter leren kennen.

De minister wil er verder voor zorgen dat studenten vaker een bijbaantje als assistent binnen de universiteit nemen. Daarmee moeten getalenteerde studenten van 'de tap naar het lab' worden gehaald. Plasterk stelt hiervoor een miljoen aan subsidie beschikbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.