Home

Achtergrond 215 x bekeken

Petten maakt gas van houtsnippers en bermgras

Het duurt niet lang meer of er kan uit hout, bermgras, sloophout en snoeiafval gas gewonnen worden dat aardgas kan vervangen.

Minister Jacqueline Cramer van VROM opent donderdag de biomassavergasser Milena van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.

Deze testinstallatie brengt de techniek in Nederland in de laatste ontwikkelingsfase. Als het goed gaat, kan het 'groene gas' daarna op commerciële basis aardgas gaan vervangen, of bijgemengd worden in het Nederlandse aardgasnet.

In de vergasser wordt niet-eetbare biomassabij een hoge temperatuur omgezet in gas. Daarna wordt het gas ontdaan van onder andere teer, zwavel en CO2. Het gebruik van het groene gas in de auto, bij het koken, verwarmen, maken van chemicaliën en opwekken van elektriciteit dringt het gebruik van aardgas terug en draagt bij aan een schoner milieu, stelt ECN. Als de CO2 die bij de productie van groen gas vrijkomt wordt opgeslagen, wordt volgens de onderzoekers bovendien CO2 uit de lucht gehaald.

De Milena-installatie heeft een jaarproductie van 1 megawatt, voorlopig dus nog voor eigen gebruik, en verbruikt daarvoor 160 kilo biomassa per uur. De Milena kan naast groen gas ook warmtekracht opleveren. Als warmtekrachtinstallatie kan de eerste fabriek in 2012 commercieel draaien, als producent van groen gas zal dat pas in 2016 zijn.

De kosten vanaf nu tot en met de bouw van de commerciële 'demo'-installatie bedragen volgens unitmanager Jan-Willem Erisman 25 miljoen euro. De financiering komt momenteel gedeeltelijk van subsidies van het ministerie van Economische Zaken en voor een deel uit eigen zak. "Maar voor de demoschaal hebben we ook investeringen van marktpartijen nodig'', aldus Erisman. ECN is daartoe met meerdere partijen, waaronder energiebedrijven, in gesprek.

De techniek om groen gas te winnen uit biomassa kan pas echt voor huishoudens wat betekenen op het moment dat het bijgemengd wordt in het aardgasnet, stelt Erisman. "Gasunie onderzoekt daarvoor de mogelijkheden.'' De meeste belangstelling bestaat volgens de unitmanager voor het vullen van tankstations met het milieuvriendelijkere gas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.